„Tööturul tuleb ületada süvenev lojaalsuskriis, et vältida tööjõu lahkumist, ning lisaks leida kiiresti raha ümberõppeks, et töötajad igast sektorist võiksid asuda kõrgema lisandväärtusega ametitesse, mis seisavad täna tühjana,“ rääkis ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson.

Ametiühingute hinnangul on panus täiskasvanud töötaja tervisesse ja ümberõppesse üks viis, kuidas tööandjad ja riik saavad näidata üles hoolimist kohalikust tööinimesest ja taastada mõranenud usaldust.

„Viimastel aegadel jälgime, kuidas lojaalsus väheneb tööturul. Paljud lahkuvad Eestist, teised vahetavad kiirelt töökohta isegi paarieurose palgavahe pärast. See on instinktiivne vastus aastaid kestnud hoolimatule kõnepruugile ja käitumisele nii seadusandja kui tööandjate tasemel,“ selgitas Peterson ja rõhutas, et Eesti peab oma atraktiivsust töötajate silmis tõstma.

Tema hinnangul on olukord vähemalt tööandjate keskliidus muutunud järsult paremuse suunas, aga nii riik kui tavatööandja reageerivad olukorramuutusele veel liiga aeglaselt.

Ilma kirjeldatud uuendusteta on Eesti juba paari aastaga taas sügavas kriisis. Palgad tõusevad edasi, aga majanduskasv ei taastu, ja see saab lõppeda ainult uue krahhiga, hoiatasid ametiühingud.