Vedurijuhid korraldavad 21. veebruaril Toompea lossi ees meeleavalduse, et protestida riigi tegevuse vastu, millega vähendatakse oluliselt reisirongiliiklust ja jäetakse paljud rongijuhid tööta.

Eelmisel nädalal saatis riigisisese reisijate- ja kaubaveoga tegelev Edelaraudtee AS reisivedude riikliku doteerimise olulise vähenemise tõttu koondamisteate 228 töötajale, kellest 63 on vedurijuhid.

Vedurimeeste Ametiühinguliit tegi suurkoondamisega seoses avalduse riiklikule lepitajale vedurijuhtide tööprobleemidega tegeleva komisjoni moodustamiseks, ütles ETAle vedurimeeste ametiühinguliidu esimees Tõnu Väät.

Kui Toompeal korraldatav meeleavaldus tulemusi ei anna ja ka riikliku lepitajaga kompromissile ei jõuta, hakkab ametiühing streigi korraldamist planeerima, lisas Väät.

30. jaanuaril korraldasid vedurijuhid tunniajalise hoiatusstreigi ja raudteelased toetasid neid miitinguga Balti jaamas, kuid soovitud töökohtade säilitamist aktsioonid kaasa ei toonud.

Samuti peatas rongijuhte ühendav Eesti Vedurimeeste Ametiühinguliit eelmisel nädalal koondamise kaheks kuuks ning Edelaraudtee Töötajate Ametiühing kavatseb selle töölepingu seadusest tuleneva õiguse kasutamise otsustada kolmapäeval.

Riikliku dotatsiooni drastilise vähenemise tõttu ei pidanud Edelaraudtee võimalikuks reisijatevedu senises mahus jätkata, mistõttu jääb Kagu-Eesti suunale sõitma ilmselt ainult Tallinna- Tartu-Valga rong ning ülejäänud liinid asendatakse bussidega.

Edelaraudtee 820 töötajast on praeguseks saanud koondamisteate kokku 260 töötajat, mis on ligi kolmandik ettevõtte töötajaskonnast. Ametiühingud oleks Väädi sõnul rahule jäänud reisijateveo vähenemisega kolmandiku ulatuses, kuna siis oleks koondatud vaid ligi 60 töötajat.