Ja see tuleb ajal, mil Venemaa soovib oma sõjaväge kaasajastada. Peab tõesti ütlema, et täna on Venemaa sõjaväe seis vilets. On alati naljakas, kui lennukikandja ei saa väljaspoole Venemaa territoriaalvett seilama minna, ilma, et teda saadaks süvamere puksiir. Seda juhuks, kui lennukikandja mootor peaks üles ütlema. Ja seda juhtub.

Kaitsekulud on aga riigi eelarvele lihtsalt liiga suureks koormaks. See oli koormaks ka enne tänast olukorda. Seda seetõttu, et summad, mida Venemaa sõjaväele kulutab, on hirmasad:

Valitsus peab järgmisel aastal kulusid kärpima 10%, ehkki rahandusminister Anton Siluanov ütles eelmisel nädalal, et ka sellest ei piisa, et eelarve tasakaalu saavutada. Eelarvest kulub enim sotsiaalvaldkonnale ja riigikaitsele ning Putini prioriteet on juba ammu olnud sõjavägi.

2014. aastal kulutas Venemaa kokku 13,96 triljonit rubla ehk 154 miljardit dollarit. Sotsiaalkulud moodustasid sellest 33% ning kaitse ja turvalisus 32,5%.

Järgmisel aastal plaanitakse 15,51 triljoni rublasest eelarvest sõjaväele kulutada 35%. Tänases vahetuskursis oleks see umbes 100 miljardit dollarit.

Nende numbritega peab olema ettevaatlik. USA kulutab sõjaväele palju rohkem raha. Aga USA on ka tunduvalt rikkam riik. Föderaaleelarvest kulutab USA riigikaitsele 42%, kuid siin peab silmas pidama, et föderaalne rahakott ei ole valitsuse ainus rahakott.

Venemaa puhul tuleb 35% kaitsekulutused tõesti kogu riigi rahakotist. Venemaa kulutab sõjaväele 12% SKT-st, USA puhul on see 5-6%.

Venemaa leiab end niisiis tagasi Nõukogude Liidu perioodiga sarnases ajas. Muidugi ei ole olukord nii ekstreemne, toona moodustasid kaitsekulud 25% SKTst. Kuid taas on käimas debatt relvadest ja võist.

Mida enam kulutad relvadele ja nendele, kes relvi kasutavad, seda vähem saad sa osta võid, mis tähendab kõike seda, mida inimesed valitsuselt ootavad - nagu pensionid, tervishoid jne.

Kui eelarve tulude pool tõmbub sel moel koomale nagu Venemaa puhul on juhtunud ja sul on nii suur riigikaitse eelarve, siis lihtsalt peab seda koomale tõmbama. Vastasel juhul ei jätkugi enam raha või jaoks.