SEB panga analüütik Hardo Pajula ütles BNS-ile, et just teine kvartal oli 2009. aastal kõige nõrgem, viidates sellega baasiefektile. "Võib arvata, et neljandas kvartalis võib kasvutempo pisut järele anda.
Seetõttu ei kiirustaks ma ka meie 2010. aasta kasvuprognoosi kohe muutma," lisas Pajula.

Swedbanki analüütik Annika Paabut ütles BSN-ile, et nõnda suur kasv on tõepoolest üllatav, ehkki oma prognoosides on pank jätnud üsna suured usaldusintervallid kehtima ning selline areng ei olnud siiski välistatud. "Samas tuleb meenutada, et need andmed on esialgsed," märkis Paabut ja lisas, et esialgsete andmete põhjal siiski aasta prognoosi muutma ei hakata, sest määramatust on maailmas veel jätkuvalt palju.

Eesti edukus sõltub eelkõige sellest, kuidas läheb meie ekspordipartneritel, sest sisenõudlus jääb sel aastal veel üsna tagasihoidlikuks. Samas võib tarbimisse tuua ühekordse tegurina kasvu euro käibelevõtt järgmise aasta alguses. Seda peaasjalikult seetõttu, et kardetakse hinnakasvu kiirenemist ning sooritatakse need ostud, mida seni on edasi lükatud, rääkis Paabut.

Analüütik möönas, et varem prognoositust parem tulemus on üpris tõenäoline. Seda toetab Euroopa Liidu riikide võimalik kiirem taastumine ning sisemajanduse aktiivsuse taastumine, mis oma olemuselt on siiski ilmselt ühekordne.

Swedbank koostab oma uue prognoosi septembris ning selleks ajaks on täpsustunud andmed saadaval. Statistikaamet avalikustab teise kvartali täpsema sisemajanduse koguprodukti (SKP) kasvu andmed 8. septembri.

Rahandusministeeriumi makromajanduspoliitika osakonna juhataja Andrus Sääliku sõnul ootas ministeerium teise kvartali majanduskasvuks üht protsenti nii aastaarvestuses kui sesoonselt korrigeerituna võrreldes esimese kvartaliga.

SEB prognoosis teise kvartali SKP kasvuks 2,5 protsenti aastaarvestuses. Euroopa Komisjon ennustas kevadel Eesti teise kvartali kasvuks aasta baasil 1,7 protsenti.

Statistikaameti esialgsel hinnangul kasvas Eesti SKP teises kvartalis mullu sama ajaga võrreldes 3,5 protsenti, viimati kasvas SKP aastases võrdluses 2007. aasta neljandas kvartalis.

Selle aasta esimeses kvartalis oli majanduslangus 2,3 protsenti.