Viimane majanduskasv tugines paljuski laenurallil, kuid pangad on laenamise muutnud praeguseks ülikeeruliseks, mistõttu tarbijatel on võrreldes kriisieelse ajaga väga raske soetada endale uut kodu, vahendas Reuters.

Palju parem seis pole ka väikeettevõtete omanikel, kel on pangast pea võimatu saada uute investeeringute jaoks laenu. Mitmed analüütikud on koguni veendunud, et laenuturu karmistumine võib majanduskasvu lämmatada, kui keskpangad ja valitsused ei suuna majandusse rohkem raha.

"Ma kardan, et kui intressitulud veelgi kasvavad, siis rohelised idud küll ei närbu, kuid võivad pruunistuda ja surra, sundides meid jälle langetama majanduse prognoosi madalamale tasandile," iseloomustas arenguid Wells Fargo vanemökonomist Scott Anderson.

Analüütikud loodavad positiivseid arenguid USA rahandusministri Timothy Geithneri täna alanud Hiina-visiidist, kuna Hiina valduses on suurim kogus USA valitsuse võlakirju. Tänavu märtsi seisuga oli Hiina käes USA võlakirju 767,9 miljardi dollari väärtuses, kuid analüütikute arvates võib nende väärtus inflatsiooni mõjul väheneda.

Kui USA föderaalreserv ja maailma keskpangad inflatsioonis ohtu ei näe, vaid muretsevad deflatsiooni pärast, siis Euroopa Keskpanga ametnike arvates on inflatsiooniohud aga ilmsed.

Maailmapanga presidendi Robert Zoellicki sõnul on valitsused pumbanud piisavalt raha majandusse. President näeb aga suurimat ohtu maailma majandusele protektsionismis, vahendas Bloomberg.

"Rahvusvaheline süsteem on saanud piisavalt stiimulraha," ütles Zoellick. "Kõrged intressimäärad võivad aga tuua kaasa raskusi."

Maailmapanga prognoosi järgi väheneb majanduskasv tänavu 1,7 protsenti, kuid järgmisel aastal kasvab 2,3 protsenti. Hetkel läheb kõige paremini Hiina majandusel, kus töötlev tööstus on valituse abiraha järel näidanud kolmandat kuud kasvutrendi. Ka Vietnami majandus on tõusuteel, kuid Lääneriikide majandused vaaguvad pankroti äärel.