"Eelmise aasta lõpus saavutas jaemüügi kasvutempo oma tipptasemed ja käesoleva aasta jooksul hakkavad need kasvumäärad oodatavalt alanema. Nii tarbimist kui majanduskasvu määra toetasid eelmise aasta lõpus alanev inflatsioon ja kiirenenud palgakasv. Käesolevaks aastaks jääb neist alles madal inflatsioon ja veidi aeglasem palgakasv," ütles ütles SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe BNS-ile.

Eestis on jaemüügi kasv püsihindades püsinud alates 2010 aastast väikeste kõikumistega viie - kuue protsendi läheduses ja seega mõnevõrra ületanud SKT kasvutempot, ütles LHV panga majandusekspert Heido Vitsur ja lisas, et hetkel pole näha ühtegi tegurit, mis seda trendi alanud aastal oluliselt muuta võiks.

"Enamiku prognooside kohaselt jätkub alanud aastal inimeste sissetulekute mõõdukas suurenemine, kuid hinnakasv mõnevõrra pidurdub, mis tagab vaatamata SKT suhteliselt väiksele kasvule sel aastal mõõdukalt tugeva jaekäibe kasvu jätkumise püsihindades. Samuti peab jaekaubanduse tulevikuväljavaadete hindamisel arvestama sellega, et vaatamata neli aastat kestnud kasvule küündis meie jaekaubanduse mahuindeks aasta lõpus üksnes 2007 aasta tasemele ning et 2008 tasemeni jõudmiseks kulub meil praeguse tempo juures veel paar aastat," lausus Vitsur.

"Jah, eks meie majanduskasvu tulemus ole parem kui paljudel teistel euroala riikidel tänu eratarbimisele ja läbielatud kriisikogemusele," ütles Nordea Panga Eesti peaökonomist Tõnu Palm. "Ma ei pea tarbimisega seotud riske suhteliselt tasakaalus majanduse puhul praegu suureks riskiks, seda-enam et ootame välisturgudel kerget kasvupööret ja ka keskpankade toetus püsib madalate intresside toel jõuline pikemat aega," lisas ta. "Eratarbimise kiire kasv aeglustub käesoleval aastal minimaalselt," rääkis ta.

"Selle aasta esimestel kuudel jätkub hinnakasvu aeglustumine ning reaalpalgakasv püsib tugev. Aasta lõpus ja järgmisel aastal peaks lisanduma täiendavalt kaubanduspinda. Samas aeglustub kasutatava tulu kasv eelmise aasta kõrgema võrdlusbaasi ja tööhõive kasvu aeglustumise tõttu," teatas Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

"Euro peaks tasapisi nõrgenema hakkama, mis muudab maailmaturult sisseostetavad kaubad ja teenused kallimaks. Eratarbimine püsib küll tugev ja annab ka sellel aastal peamise osa majanduskasvust, kuid see jääb eelmise aastaga võrreldes väiksemaks. Seetõttu võib selleks aastaks prognoosida jaekaubanduse müügikasvu stabiliseerumist," rääkis Mertsina.