„Alates 2010. aasta kevadest hakkavad hinnad tasapisi tõusma,” ütles konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing. „Hindade langus on saavutanud oma põhja. Eelolev jõulumüükide aeg võib tuua liha ja verivorstide sooduskampaaniaid, kuid tervikuna hindade langust enam ootama ei pea.”

Hinnad hakkavad tõusma aeglaselt – paraneva majandusega samas tempos. „Makromajanduse seisukohalt on praegu tegemist järjekordse aknaga, kui Eesti saab euroga liitumise nõuded täita, hakkab hiljem inflatsioon taas tõusma,” lisas Josing.

„Hinnalangus võib olla põhja saavutanud, kuna toorainete hinnad on pööranud tõusuteele ja toodete omahind kasvab,” ütles ETK Grupi juhatuse liige Janek Lepp. „Tööstuskaupade hinnad võivad veelgi langeda.”

Valdavalt hindavad kaupmehed ise omavahelist konkurentsi aga liiga tugevaks, et hinnalangus võiks tõusule pöörduda. „Mina ei usu, et hinnalangus on läbi, sest inimesi koondatakse jätkuvalt,” ütles kaubandusketi omanik Oleg Gross. „Venemaa võib küll piirata liha ostmist Eestist, mis võib kaasa tuua liha hinna languse.”

Aasta algus tuleb pingeline

Prisma Peremarket müüb konkurentsi tõttu osa tooteid alla sisseostuhinna. „Toiduainete tooraine hinnad maailmaturul on tõusnud, aga konkurentsi tõttu ei pruugi see lähiajal tarbijateni jõuda,” rääkis Prisma Peremarketi tegevdirektor Janne Lihavainen. „Võistelda suudavad pikka aega vaid need jaeketid, kes tegutsevad efektiivselt.” Selver panustab käibe suurendamiseks kampaaniatele, uskudes, et inimesed tahavad siiski rohkem tarbida kui viimasel ajal.

„Järgmise aasta algus tuleb pingeline, kuid teine poolaasta võib olla juba normaliseerumise aeg,” ütles Selveri juht Iivi Saar. „Praegused hinnad on tootjate poolt kohati meeleheitlikud ega kajasta tegelikke ja väga põhjalikult optimeeritud kulutusi.”

Rimi hinnangul jääb praegune madal hinnatase kauaks püsima just tänu müügikampaaniatele. „Isegi kui madalseis mööda saab, siis inimeste harjumus hindu vaadata ja eelistada kampaaniatooteid ning odavamat hinnaklassi jätkub veel pikemat aega,” ütles Rimi Eesti turundusjuht Evelin Mägioja.

Kaupmeeste liidu hinnangul tasakaalustab konkurents praegu hindade tõusu. „Mõningane hinnatõus kaubanduses tuleb, kuid energia ja aktsiisimaksude kallinemisega,” ütles liidu tegevjuht Marika Merilai.

Turg jagatakse ümber

•• „Hindade madalseis toob kaasa turu ümberjagamise,” kinnitab Marje Josing.

•• „Kõige haavatavamas olukorras on ETK kett, sest nad on Nõukogude ajast saanud kaasa kohmaka ühistulise juhtimissüsteemi, mis ei võimalda kiirete otsuste langetamist,” ütles Oleg Gross.

•• Laenudeta Gross kasutab praegust olukorda laienemiseks, avades üksnes Harjumaal lähiajal kolm uuendatud poodi.

•• ETK-l aga pole lähiajal plaanis Eestis kauplusi sulgeda.  „Pigem püüame soodsates asukohtades neid avada,” ütles Janek Lepp. Eile avas Kilingi-Nõmme majandusühistu Häädemeestel ETK Grupi 63. Konsumi.

•• Prisma avab järgmise aasta jooksul kauplused Tartus ja Narvas ning uuendab oma poode Tallinnas. „Väiksemad tegijad plaanivad turgu juurde võita eelkõige turuliidrite käest, kelleks on ETK ja Rimi,” ütles Janne Lihavainen.