Ajakirjandusele lekitatud nn Paradiisi paberite (sarnaselt mulluste Panama paberitega -toim) seas oli olulist teavet Trumpi administratsiooni kaubandusminister Wilbur Rossi varjatud äritegevuse kohta, vahendab BBC uudisteportaal.

Tuli välja, et Rossil on Kaimanisaarte offshore'ide kaudu rahaline osalus firmas Navigator Holdings, mis tegeleb nafta ja gaasi transportimisega Venemaa naftakeemiaettevõttele SibuR, mille kaks osanikku on ka USA sanktsioonide all, omades ühtlasi lähedast sidet president Vladimir Putiniga.

Vene naftakompanii osanike seas on teiste seas Gennadi Timtšenko, kes kuulub juba ammu Vladimir Putini lähikonda, kuid ka Kirill Šamalov, kes on abielus riigijuhi tütrega.

Ross teatas äsja, et taandab end ministrina kõigest Paradiisi paberitega seonduvast. Ametist tagasi ta aga president Trumpi vastavasisulise otsuseta ei astu, andis tema esindaja mõista.

Ühtlasi tuli lekitatud dokumentide esimesest paljastusest välja, et ka brittide kuninganna Elizabeth II raha investeeriti offshore'idesse Kariibi mere saartel.

Ajakirjanduse teatel aitavad dokumendid jõuda kümnete ärimeeste ja avaliku elu tegelaste salajaste tehinguteni, mida nad on tahtnud avalikkuse eest varjul hoida.