Ärimehed jagunevad suures plaanis kaheks. Ühtedele meeldib, et asjad on läbipaistvad, pilt on selge ja üheselt arusaadav. Ja neile meeldib, et ka teised saavad asjadest samamoodi aru. Teistele meeldib skeemitada.

Veel mõni aasta tagasi tundus Eestis olevat vaid teine kategooria ärimehi ? kõigile meeldis skeemitada. Mida keerulisemalt, seda uhkem. See oli paar aastat tagasi kõva moeröögatus. Nüüdseks on moodi tõusnud läbipaistvus, jäänud on vaid mõni üksik vana kooli esindaja.

Üks selline on majandusminister Edgar Savisaare hea äripartner ja pankrotihaldur Martin Krupp. Äripäev kirjeldas lõppenud nädalal, kuidas Martin Krupp juhib OÜ-d Kelvingi Kinnisvara Büroo, mille omanik on OÜ Hironymus, mis kuulub omakorda OÜ-le Svarsten Kinnisvara. Svarsten Kinnisvara kuulub OÜ-le Looman-AT ja selle omanik on taas Hironymus. Sisuliselt kuuluvad osaühingud iseendale. Vanamoeline härrasmees see Martin Krupp.

?Tegemist on firmade ühinemiseelse osade ostu-müügitehinguga, mille tulemusena need firmad lõpuks ühinevad,? ütles härra Krupp kommentaariks. Ja justiitsministeeriumi hinnangul on selline tehing ajutiselt teatud tingimustel seaduslik. Kuna osalused mängiti ümber sel suvel, on ettevõtetel juhul, kui järgiti kõiki asjaga seotud protseduurireegleid, järgmise suveni aega segadus ära klaarida, kirjutab Äripäev.

Vana kooli ärimehi näib Eestis veelgi olevat ? näiteks Ühendatud Kapitali omanik pole mitte suurärimees Hillar Teder, vaid Ühendatud Kapital. Miks nii tehakse? Ilmselt näiteks selleks, et omanikke peita. Aga miks? Nii vanamoeline.

Kõrvalviitena olgu öeldud, et rahvusvaheline organisatsioon Transparency International paigutas oma korruptsiooni- ja läbipaistvuse indeksi tabelis Eesti 159 riigi seas kõrgele 27. kohale.