Vene kapitali kuulutamine ohtlikuks näitab, et terasid ei eraldata sõkaldest

Venemaast armastatakse Eestis viimastel kuudel rääkida kui kõikehõlmava ohu allikast, kust väikesel ja kaitsetul Eestil pole midagi head loota.

Selline hüsteeriline alatoon kleepub inetu pigina mõne poliitiku ja äritegelase huulile, vaatamata sellele, et alates taasiseseisvumisest oleme saanud suhetes Venemaaga peaaegu kõik.

Jääb arusaamatuks, miks lühiajaliste poliitiliste ja äriliste eesmärkide saavutamiseks pruugitakse samasugust retoorikat, mida paljud Venemaa poliitikud ja ametnikud kasutasid viimase tosinkonna aasta jooksul Eesti vastu. Nad kukkusid armetult läbi.

Vene surve

Venemaa propaganda näitas Eestit ainult halvana. Üksnes lätlased olid veelgi halvemad.

Moskva teatas, et kõiki riikidevahelisi küsimusi tuleb lahendada kompleksselt. Näiteks sidus Moskva ühte punti kõnelused Nõukogude armee pensionäride elatusrahast, piirilepingust ja kaubanduslepetest.

Moskva väitis, et eestlased surevad ilma Venemaa järelevalveta lühikese ajaga nälga. Vastupidiselt karmile hoiatusele oleme kogu aeg olnud Euroopas majandusarengu esirinnas.

Moskva kehtestas Eesti kaupade sisseveole topelttollid, taotledes niimoodi vene keelt Eesti riigikeeleks ja kõikidele okupatsiooni ajal siia sattunud Nõukogudemaa elanikele automaatselt kodakondsust. Millal need topelttollid täpselt kadusid, on päris raske meenutada.

Moskva venitas piirileppe sõlmimisega, lootes, et suudab takistada Eesti ühinemist Euroopa Liidu ja NATO-ga. Nüüd ootab kümmekond aastat marineerinud lepe mõlema riigi parlamendi heakskiitu ja varsti ei mäleta enam keegi, millal täpselt me NATO-sse ja Euroopa Liitu astusime.

Kaks külge

Kui Venemaa sõjalennukid rikuvad Eesti piiri, on see paha. Kui Venemaa president Vladimir Putin keeldub Eesti ees okupatsiooni pärast vabandamast, viitab see halvale lastetoale. Neid asju tuleb hukka mõista.

Kuid Venemaa kapitali kuulutamine Eestile ohtlikuks näitab, et terasid ei osata sõkaldest eraldada. Või osatakse küll, aga lühikese hetkekasu nimel lollitatakse lihtsameelseid inimesi. Seni pole ükski Vene investeeringute ohtlikkusest rääkija esitanud fakte.

Vandenõuteooria

Kujutage ette, et Peterburi võimud kuulutavad Venemaale kahjulikuks sealse kõige esinduslikuma supermarketite keti O?Key, sest poed kuuluvad eestlastele. Mida arvaksite, kui Moskva võimud soovitaksid vältida Hansapanga tütarpanka Kvest Pank, mille omanik pärineb vaenulikest NATO riikidest, kus diskrimineeritakse venelasi.

Mina arvaksin sellise jutu peale, et venelased on lolliks läinud. Samuti arvan ma, et lolliks on läinud need eestlased, kes räägivad Vene kapitali ohust, tuginedes üksnes hämaratele vandenõuteooriatele.