Viisemanni sõnul ei peaks Eesti väärtpaberiturgu kartma, vaid langusperioode kasutama aktsiate soetamiseks.

••Miks investeerib LHV nii suurel määral pensioniraha Eesti ettevõtetesse?

LHV pensionifondid on investeerinud Eesti ettevõtetesse 20% portfellist. Hinnang, kas seda on palju või vähe, sõltub sellest, millega võrrelda. Kui vaadata teisi Eesti pensionifonde, siis seda on tõeliselt palju, kui aga võrrelda seda kahtekümmet protsenti Soome suurimate pensionifondidega, siis on see protsent väga madal. Kaks suurimat Soome erapensionihaldurit Ilmarinen ja Varma on Soome majandusse investeerinud 40% varadest. Eesti ettevõtete majandustulemused õigustaksid veelgi suuremas mahus investeerimist. Vaadates, mis maailmas toimub, on Eesti minu hinnangul üsnagi turvaline koht investeeringutele.

••Olete öelnud, et see pole õige, kui LHV pangale heidetakse ette pensionifondide rakendamist turunduskampaaniaks. Kuidas siis oleks õigem öelda? Pensionifond ja selle tootlus on ju üks kõige paremaid viise, kuidas end oma kliendile näidata.

Ma olen nõus väitega, et LHV panga mainele on olnud väga suur kasu sellest, et LHV pensionifondid on pakkunud kümne aasta jooksul oma klientidele korralikku tootlust. LHV Pensionifondi L osaku hind on 10 aastaga kahekordistunud, mis teeb keskmiseks aastaseks väärtuse kasvuks veidi rohkem kui seitse protsenti. Ebakorrektne on aga väide, et „LHV pensionifondid on rakendatud panga turundusvankri ette”. Kui kasutada ilukirjanduslikku väljendit, siis oleks õigem väita, et LHV pank on võtnud ennast edukate pensionifondide tuulde.

LHV pensionifondid on Eesti väärtpaberite positsioone kasvatanud alates aastast 2009. Kui meie fondide läbi ajaloo parima tootluse esiletoomine tehti keeruliseks, siis me hakkasime oma reklaamides rääkima sellest, kuhu me investeerime. Sellest sündis siis „Kas sinu pensionifond toetab Eesti majandust?” kampaania. Siinkohal pean ma tunnistama, et sellega tahtsin ma osutada nii sellele faktile, et meie investeerime Eestisse, kui ka sellele, et Eesti suurimad pensionifondid ei investeeri Eesti majandusse või kui investeerivad, siis väga vähe.

Enne olid LHV pensionifondide Eestisse investeerimise reklaamid ja alles seejärel tuli LHV kui Eesti panga teema. Mõlemad nn kampaaniad on sisulised ja mitte lihtsalt sõnakõlksud.