Elioni võrgu juhtimiskeskus fikseeris Tahkuna -Dirhami merealuse valguskaabli rikke öösel 00.36, teatas Delfile ette võtte pressiesindaja. Koheselt käivitati öösel operatiivtööd side taastamiseks ja rikke parandamiseks.

Enamik Hiiumaa telefoni- ja internetiühendustest suundus automaatselt ümber tänu transmissiooniringile Saaremaa ja Pärnu kaudu. Ligikaudu 1000 telefoniühenduse, osade rahvusvaheliste transiitühenduste ja osa interneti välisliikluse puhul tuli ümbersuunamine teha käsitsi.

Kõik tööd side taastamiseks suutis Elion lõpetada juba öösel kella 4.40-ks. Mõõdeti ka rikke asukoht, mis jääb Lehtma sadamast kirde suunas umbes 11 kilomeetri kaugusele.

Elion Ettevõtted ASi IT ja andmeside talituse direktori Toivo Praakeli sõnul kaablilõhkumise põhjust alles selgitatakse.

“Jällegi on tõenäoline tormivarju läinud laeva ankrust põhjustatud pahategu nagu ka selle aasta jaanuaris lõhutud Eesti-Rootsi merealuse sidekaabli puhul,” selgitas öösel operatiivtöid juhtinud Praakel. “Rikke põhjuse tuvastamiseks ja kaabli parandamiseks on välja kutsutud kaablilaev Soomest Turu sadamast, kuid tormise ilma tõttu ei saa see väljuda. Esimesel võimalusel asub laev rikke asukohapaika teele.”