Võrreldes eelneva kuuga on üllatuslikult suure kukkumise teinud riiete ja jalatsite hinnad, mis hooajaliste soodusmüükide tõttu kahanesid kuises võrdluses suisa 4,8% (lisaks juunis aset leidnud kuisele hinnalangusele).

Oluline osa on endiselt ka transpordil – bensiini hind kahanes võrreldes eelmise kuuga 0,7%, ent diislikütus kallines 1,5%. Lisaks mõjutas kuist hindade muutust ka sesoonselt muutuvad hinnad –juulis kallines märkimisväärselt värske köögivili.

Olulisimaks panustajaks hindade aastakasvu selle aasta juulis oli endiselt eluasemekulutused, mis moodustas kogu hinnatõusust ligi poole. Üha olulisemaks teguriks on muutunud taas ka toiduainete hinnad – aastases võrdluses on liha ja lihatooted märkimisväärselt kallinenud ning ilmselt jätkub see trend ka edaspidi. Viimast mõjutab ühelt poolt jätkuv nõudlus meie naaberriikide turgudel kui ka loomasöödahindu mõjutavate teraviljasaakide kesisus tulevikus, mis on omakorda seotud kehvade ilmastikutingimustega tootjariikides.

Lähitulevikus peaks hinnakasv mõnevõrra aeglustuma, kuid olulist pidurdumist takistab kiiresti kasvanud eluasemekulutused ning oodatavad sügisesed riiete ja jalatsite müügid, mis enamasti tähendab hinnakasvu (osaliselt seotult koolialguse ja teisalt sügiseste kollektsioonide müügiletulekuga) ning toiduainete hinnakasvuootused. Aasta keskmiseks hinnakasvuks ootame sel aastal 3,9%.