„Selle aasta majanduskasvu toetavad nii kasvavad investeeringud, kosuv eratarbimine kui ka valitsussektori kulutuste kasv. Samas kui ekspordikasv aeglustub, ning aeglustub ta kindlasti, kuna eelmise aasta ülikiiret kasvu enam korrata pole võimalik, mõjutab see ka sisemaist nõudlust,“ mainis Paabut.

Probleemina toodud demograafiline muutus Eesti ühiskonnas on eriti terav kui rääkida Eestis elevatest, kuid Soomes või Norras töötavatest eestlastest ehk nii nimetatud pendeltöötajatest.

„Probleem on siin selles, et kui veelgi suureneb meie töötajate pendeldamine naaberriikidesse, muudab see investoritele ja töösturitele Eestisse tulemise keeruliseks, kuna kohapealt ei ole võimalik leida töökäsi. Sellisel juhul kolitakse oma mõtete ja tootmistega kohe Lätti,“ sõnas Paabut.

Swedbanki analüüsi järgi on Eesti eksport täna ajalooliselt kõrgeimal tasemel ehk ligi 100 protsenti SKPst. Suurim teenuste ekspordiartikkel on infotehnoloogia ees täna veel transport, mida tõstavad tugevalt üles transiidile lisaks transpordi- ja reisiteenuste kasv.

„Heaks uudiseks on see, et 2012. aastal hinnakasv Eestis aeglustub, kuid siiski vähem kui lubasime ja ootasime jaanuaris. Kuigi me ootame toidu- ja kütusehindade langust ei saa see teoks enne uut aastat. Samas kasvavad edasi eluasemekulud. Käesoleva aasta hinnanguline hinnkasv oleks 3,8 protsenti,“ lisas Paabut.