Sellist hinnanumbrit näitas Nordpooli veebileht 24. augustil 2010, mil 1000 kilovatti elektrit maksis tollases vääringus üle 31 000 krooni.

Võrdluseks, MW/h hind ajavahemikul kümnest üheteistkümneni oli nii Soome kui Rootsi hinnapiirkonnas 49,4 eurot ehk umbes 773 krooni.

Tõenäoliselt võis tegemist olla mingi avariilise katkestusega Narvas, kommenteeris Nord Pool Spot Balticu toonane esindaja Hando Sutter. Sutteri sõnul oli tegemist esimese korraga, mil MW/h hind Eesti hinnapiirkonnas hüppab ülemisele piirile ehk 2000 eurole MW/h kohta (31,3 krooni KW/h kohta).

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive ütles toona Äripäevale, et sai „elektrišokki“. Ta helistas pöörasest hinnast kuuldes kohe Konkurentsiameti peadirektorile, et tolle ametkond asja uurima hakkaks.

"Turul oli märgatavalt rohkem ostu-kui müügipakkumisi. Teiseks, turule tuli väga palju ostupakkumisi, kus ei olnudki hinda määratud. Elektrit oli ostjal vaja ja seda oldi valmis iga hinnaga ostma. Nõudlus oli väga suur," selgitas Liive, miks börsi keset suve selline anomaalia tabas.

"Elektrijaamade rikkeid on börsi ajal juhtunud väga palju kordi. Arvestades elektrijaamade töökindlust 94% ja masinate hulka, mis meil on, siis kukub iga 2,5 päeva tagant mõni seade välja," lisas Liive.

Eesti tootis šokipäeval 1300 MW võimsusega elektrit. Eesti tarbimine oli umbes 800 MWh ehk 500 MWh elektrit läks Eestist välja. "Eesti ja Soome on ühes süsteemis ja teevad ostu-müügipakkumisi ühesuguste reeglite järgi, aga Läti ja Leedu energiafirmad ei kuulu meie turusüsteemi. Neil ei ole kohustust meile elektrit pakkuda ega müüa, aga samas saavad nad meilt NordPooli kaudu elektrit osta," kirjeldas Eesti Energia tippjuht.

Kas Läti ja Leedu tarnet ei oleks saanud katkestada, viidates Narva elektriblokis toimunud rikkele?

"Olime börsile pakkumised teinud. Need on siduvad lepingud. Kui turuhind on välja arvutatud, siis mitte keegi seda muuta ei saa. Kui kõik teevad pakkumisi, siis mitte keegi ei tea, mida see tähendada võib. Lepinguid ei oleks saanud katkestada. Kui Eestis oli elektrihind 2000 eurot/MWh, siis Lätis ja Leedus elektrijaamad ei töötanud. See oli täiesti absurdne! Nende kõikide tootmiskulud koos käivitamisega oleks alla 100 euro/MWh," rääkis Liive kahe aasta eest.