„Meil on reservid, aga kui reservid saavad otsa, siis kust me raha võtame?“ küsis peaminister Ansip, kelle hinnangul ei tegutse valitsus eelarvet kärpides ja lisatulu allikaid otsides vaid euro nimel. „Euro on kaasnev nähtus,“ ütles valitsusjuht, kelle sõnul peab valitsus tegutsema, et riigi kulude ja tulude erinevus ei ületaks kolme protsenti.

Peaminister Ansip viitas viimastel päevadel avaldatud kahe rahvusvahelise reitinguagentuuri Standard&Poors ja Moody hinnangutele Eesti majandusele. Mõlemad agentuurid hindasid Eesti valitsuse tegevust kõrgelt.

„Me oleme selle välja teeninud just oma väga kiire tegutsemisega. Selliseid riike on Euroopast raske leida,“ ütles peaminister. Esiteks on Eesti eeliseks valitsussektori madal võlakoormus, mis on 4,8 protsenti meie sisemajanduse koguproduktist. Euroopa Liidu keskmine on 62 protsenti SKP-st. Teiseks tugevuseks on meie headel aegadel kogutud märkimisväärsed reservid. Kolmandaks Eesti majanduse tugevuseks on reitinguagentuurid pidanud meie pangandussüsteemi.

„Valitsus ei ole pidanud Eestis kulutama maksumaksja raha pankade päästmiseks. Ka selliseid riike ei ole Euroopas palju,“ ütles Ansip. Reitinguagentuurid leiavad, et Eesti majandus on kriisis paremini vastu pidanud kui paljud teised Euroopa Liidu riigid.

Reitinguagentuurid ja rahvusvahelised finantsinstitutsioonid leiavad, et Eesti eelarve- ja maksupoliitika on meid hästi teeninud. "Loobuda Eestit hästi teeninud eelarve- ja maksupoliitikast pole õige," ütles Ansip.

Töötuskindlustusmaksetest rääkides ütles valitsusjuht, et vaid maksemäärade tõstmine kolme protsendini ei lahenda Töötukassa probleeme. Ansipi sõnul peab Töötukassa olema finantsiliselt jätkusuutlik, et ka järgmistel aastatel töötutele rahasid välja maksta.

„Töötukassa reservid sulavad nagu jäätükk kuumal pannil, aasta lõpuks on raha läinud. Millest järgmisel aastal makseid teha, sellele peab mõtlema,“ ütles Ansip. „Sotsiaalpartnerid leppisid kokku töölepinguseaduse põhilistes punktides ja sotsiaalpartnerid peavad nüüd leppima kokku ka hüvede kärpimises,“ ütles peaminister.