„Türkmenistani nafta ja loodusliku gaasi varud on väga suured. Lähemas tulevikus on ette näha Türkmenistan nafta tootmismahtude olulist kasvu ja sellest suure tõenäosusega võib saada osa ka Tallinna Sadam ja Eesti Raudtee," ütles Andrus Ansip tänasel valitsuse pressikonverentsil.

Eile kirjutas BNS, et Türkmenistan suurendab gaasitarneid Hiinale. Hiina teatas, et Türkmenistan suurendab märkimisväärselt gaasitarneid Aasia suurmajandusele, mis sõltub oma energiavajaduste täitmisel suuresti nafta-, gaasi- ja söeimpordist.

Ajaleht China Daily kinnitas, et kokkuleppe kohaselt suurendab Türkmenistan maagaasitarneid 25 miljardi kuupmeetri võrra aastas, mis tähendab, et kokku tarnitakse Hiinale aastas 65 miljardit kuupmeetrit gaasi. Tegemist on enam kui poolega Hiina aastasest gaasitarbimisest.

Türkmenistanil arvatakse olevat maailma ühed suurimatest gaasivarudest, millest suur osa eksporditakse Venemaale.

Vene ajaleht Kommersant kirjutab aga, et Türkmenistani ja Hiina koostöö võib tuua kahju Euroopale ja vähendada maagaasi mahtu, mida sealt loodetakse. Plaanitav Trans-Kaspia gaasiühendus peaks vähendama Euroopa sõltuvust Vene maagaasist.