Liive hinnangul võiks 2025. aastaks Eestis katlas põlevkivi põletamise lõpetada ja teha elektrit õlitootmise jääkidest. Elektri vallas on Läti ja Leedu tema sõnul aga n-ö Venemaa okupatsiooni all, sest nad sõltuvad täielikult Vene import-elektrist. Süsteemihaldur, sh Elering on aga tekitanud olukorra, kus Balti riigid ei saa üksteisele elektrit müüa.

Kuidas jäite rahule Eesti Energia 2013. aasta majandustulemustega?

Me suutsime käibe ja kasumi eesmärgid täita. Ligi miljard eurot käivet ja kaks korda rohkem puhaskasumit kui aasta tagasi ehk 160 miljonit eurot. Aga need arvud tulid hoopis teistmoodi kui arvasime. Tõsi on see, et Enefit 280 tehas ei ole prognoositud mahus käima läinud, aga tekkinud augu suutsime katta elektri müügist.

Oli kaks halba asja. Seesama Enefit 280 käivitamine, mis tootis ainult 2000 tonni õli, kuigi lootsime oluliselt rohkema — kuni 165 000 tonni tootmist. Teine on Eesti-Läti ülekandevõimsuste teema. Lätis ja Leedus on meil päris korralik portfell ning ekspordime Eestis toodetud elektrit, aga eelmisel suvel toimunud turukorralduse muutus sundis meid Lätti ja Leetu müüki peatama ja täidame seal praegu ainult vanu lepinguid. Aga neist miinuspooltest hoolimata suutsime väga hästi hakkama saada.

Loe edasi, miks Sandor Liive Andrus Ansipiga sarnaselt väsimuse märke ei tunne ning millal võiks lõpetada põlevkivist elektri tootmise.