“Tagastatud kaubad jagunevad kahte rühma – vahetus ja tagastus. Riietusesemete puhul ongi 90 protsendi ulatuses tegemist vahetamisega,” ütles Anttila peadirektor Tauno Tuula.

Tuula sõnul jääb tagastamise protsent olenevalt grupist 1-3 vahele. Kõige suurem on see elektroonika puhul, sest tootjad soovitavad selle välja vahetada, mitte remontida. Telerite puhul on tagastamise põhjuseks tihti vale diagonaali valik.

Alla protsendi

“Saagide puhul on tagastamine ja uue vastu vahetus alla ühe protsendi. Meil ei ole tagastusega mingit probleemi siis, kui ei püüta tagastata kaupa, millega on kaks nädalat tööd tehtud ja siis öeldakse, et enam ei taha,” lisas Tuula.

“Anttila kohta ei saa eraldi andmeid avalikustada, kuid koondina on sõltuvalt kaubagrupist tagastusprotsent 5-15. Kõige suurem on see muidugi riiete puhul ja kõige madalam kallimate kaupade puhul,” ütles AS Eesti Posti väliskommunikatsioonijuht Inga Rumessen.

Üks Kodu-Anttilast ostetud ja garantiiajal töökõlbmatuks muutunud elektriline kettsaag on 1,5 kuu jooksul Viljandi ja Tallinna vahel juba üheksa korda sõitnud. Anttila ei nõustu seda uue vastu vahetama ega ka raha tagasi maksma.

“Andke mulle korralik saag või tagastage raha,” ütles Anttila klinditeenindajale Keila-Joal suvekodu omav Liidia Doilova pärast seda, kui oli katkise sae kaks korda tagasi Anttilasse saatnud.

Blac & Deckeri elektrilisel kettsael, mille Doilova Anttila postikataloogist ostis, on kaheaastane garantiiaeg. Käeoleva aasta märtsis, kui sidur üles ütles, saatis ta sae postiga Viljandisse, et see korda tehtaks või uue vastu vahetataks. Sealt rändas saag Tallinna AS Tallmaci remonditöökotta.

Kui Doilova remondist tulnud sae kätte sai, oli Tallmaci saatelehele kirjutatud “praak, vahetada”. Et saega ka pärast remondist tulekut töötada ei saanud, saadeti see uuesti tagasi Anttilasse. Postimüügifirma ei vahetanud seda uue vastu ega olnud nõus tagastama ka sae eest makstud 1890 krooni.

“Meil ei ole mingit põhjust keelduda sae ümber vahetamisest, kui Tallmac seda tunnistas,” ütles Anttila peadirektor Tauno Tuula ja lisas, et sae ümbervahetamine tooks kahjumit Tallmacile, mitte neile.

Tekkis viga

Tuula selgituse järgi oli siiani hästi toiminud ketis mingi viga tekkinud, mistõttu saigi selline segadust võimalikuks. “Kui Tallmaci lehele oli kirjutatud “praak” ja “vahetada”, siis tuleks see ikkagi vahetada,” ütles Tuula.

Selleks ajaks kui Anttilasse saadetud saag remontimata kujul Doilova kätte tagasi jõudis, oli tema Keila-Joal asuva maakodu õuele kallutatud 13 ruumi küttepuid. Tallinnas ligi 30 kilomeetri kaugusel asuvad puud vajasid saagimist ja lõhkumist.

“Ma olen seda õnnetut saagi varsti juba kaks kuud oodanud. Saag on juba 9 korda Tallinna ja Viljandi vahet reisinud. Ma ei taha enam seda saagi! Tahan raha ja ostan ise uue sae. Anttila ei ole kliendisõbralik. Kui oleks, siis oleks seal klientidele vastu tuldud, mitte ei tõrjutaks neid eemale nagu kärbseid,” rääkis hingepõhjani solvunud Doilova.

Kodu-Anttila klienditeenindaja Katrin kinnitas, et kui saag tunnistatakse praagiks, vahetatakse see garantiiajal kindlasti ümber.

“Saatsin selle sae remonti ja rääkisin ka Doilovaga,” ütles Kodu-Anttila töötaja Enn Sumeri ja lisas, et ta ei kujuta ette, kes kirjutaks AS Tallmaci templiga garantiiremondi saatelehele “praak, tagastada”. Sumeri sõnul võis seda teha Doilova ise, sest vaevalt postitöötaja seda teeb.

Kuigi Sumeri ei nõustunud ütlema, mis ametit ta Anttilas peab, oli ta sae looga siiski hästi kursis. “Ega me siin Anttilas ise saagisid ei paranda. Selleks on meil lepinguline hooldaja,” ütles ta ja lisas, et reeglina Tallmac ei kirjuta, et saag tuleb ümber vahetada, vaid vahetab selle ise uue vastu, kui leiab, et seda ei saa enam parandada.

Tallmaci remondimeister Tõnu Voodla vastas, et saag tehti korda umbes 1,5–2 nädalat tagasi ja sellest teatati

ka kliendile.

“Sidur oli ära kulunud sae valest käsitsemisest – see kuumenes liiga suure koormuse tõttu üle. Las proua tuleb oma saele järele, ma näitan, kuidas see töötab,” ütles Voodla ja lisas, et kuna saag ja klient on Tallinnas, ei hakanud ta seda enam Viljandisse saatma.