Sotsiaaldemokraadid peaksid oma majandusministri kandidaadi pärast vastutustundetuid sõnavõtte Estonian Airi aadressil välja vahetama. See oleks õige nii sisuliselt kui erakonna maine peale mõeldes.

Aga las olla, eeldame, et Estonian Airi pankrotist rääkimine võis olla emotsionaalne ja mõtlematu viga. Kui samas võtta ette värske koalitsioonilepingu energeetikat ja keskkonda puudutavad osad, siis leiab mitu korda hullemaid asju, mis on kõik hoolega läbi mõeldud. Peaaegu iga lause taha võib sulgudesse kirjutada kasu saava huvigrupi või ettevõtte nime.

Energeetika teemal aastaid kirjutanud ajakirjanik Andrus Karnau tõdes Eesti Päevalehes, et riigile - see tähendab meile kõigile - kuuluv Eesti Energia on nii suur, et tal on palju konkurente väga erinevatest valdkondadest. Nüüd on võib lõpuks olla kokku saanud selline valitsus, kes on valmis nende erahuvid riigi ja maksumaksja omadest ettepoole asetama.

Võtame järjest:

"Jäätmete sorteerimise ja taaskasutamise edendamiseks kaotame koostootmise toetuste maksmise segaolmejäätmete põletamisele."

Eesti keelde tõlgituna on tegemist Eesti Energiale kuuluva Iru prügipõletusjaama konkurentsivõime halvendamisega suurte prügifirmade - Alexelale kuuluva Keskkonnateenuste ning Ragn Sellsi - kasuks. Mujalt koalitsioonileppest leiame, et prügifirmade keskkonnamaksud võivad hoopis väheneda.

"Analüüsime arengukava koostamisel põlevkivi kaevandamismahu vähendamist 15 miljoni tonnini."

Ootamatult kasumlikuks osutunud õlitootmise ajastul käib põlevkivi pärast suur võitlus ühelt poolt Eesti Energia ning teiselt poolt VKG ning nüüd Alexela gruppi kuuluva Kiviõli Keemiatööstuse vahel. Kui kaevandamise maht ei suurene, siis on selge, et Eesti Energialt kui kõige suuremalt põlevkivitarbijalt tuleb kasvava nõudluse tingimustes põlevkivi ära võtta.

Ja nii ongi:

"Analüüsime riigi põlevkiviressursi (välja arvatud elektritootmise julgeolekuvaru) lahutamist Eesti Energiast ning Riigi Maavarade Majandamise Aktsiaseltsi (RMMA) loomist riigi põlevkivivaru haldamiseks."

See on omaniku poolt ikka tõsiselt hull plaan. Kui on soov kirjeldatud moel asju ajada, siis tuleks Eesti Energia esmalt erastada.

"Taastuvenergia toetuste maksmist puidupõletamisele Eesti Energia põlevkivikateldes ei taastata."

Samuti Eesti Energia konkurentide vana soov. Loomulikult saavad toetust edasi maksumaksjale kuuluva ettevõtte võistlejad - ja meie tarbijatena maksame selle kinni.

"Energiavarustuse töökindluse parandamiseks valmistame ette Elektrilevi omandilise eraldamise."

Mida iganes, peaasi, et saaks maksumaksjale kuuluva väärtusliku ettevõte väiksemaks lõhkuda. Piinlik. Ja mitte ainult.

Korruptsioon ei ole pelgalt juriidiline kategooria. Korruptsioon on olemuselt kitsaste huvide eelistamine üldistele huvidele nende poolt, kellele üldiste huvide kaitsmine on ühiskonnas usaldatud.