Firmal tuleks kuni 10% käibest trahviks maksta, kui leiab kinnitust, et ta on oma Windows-operatsioonisüsteemi kasutanud konkurentsi piiramiseks serverite tarkvara turul.

Kuna Windowsi kasutab 95% maailma personaalarvutitest ja serveritel tuleb nende arvutitega “suhelda”, oli Microsoft kohustatud osa infot Windowsi programmeerimiskoodist avalikustama, et ka teised firmad saaksid serverite turul konkureerida.

“Komisjon leiab, et Microsoft on informatsiooni edastanud ainult osaliselt ja konkurente diskrimineerivalt. Firma ei andnud programmeerimiskoodi kohta infot sellistele konkurentidele nagu Sun Microsystems,” teatas Euroopa konkurentsivolinik Mario Monti läinud nädalal tehtud avalduses.

Just Sun Microsystems esitas Microsofti kohta 1998. a detsembris kaebuse.

Komisjon on oma pretensioonid edasi andnud ning Microsoftil on kaks kuud aega neile vastata.

Euroopa Komisjoni süüdistus järgneb USA kohtu otsusele juunis, mis mõistis Microsofti süüdi konkurentsireeglite rikkumises ning nõudis firma tükeldamist kaheks iseseisvaks firmaks. Microsoft on otsuse edasi kaevanud.

Hädadest hoolimata on Microsofti asutaja Bill Gates jätkuvalt maailma kõige rikkam mees. Äsja USA ajakirja Forbes koostatud pingereas on Gates seitsmendat aastat järjest esikohal. Microsofti aktsia praeguse kursi järgi on Gates’i osaluse suurus 55 miljardit dollarit.