Esimesena rõhutaksin ekspordi 40% kasvu – täielik üllatus, igatahes oleks sedalaadi ennustus veel üsna hiljuti välja naerdud. Tagantjärele targana oleks võinud muidugi ette näha, et varasemad investeeringud peavad ju ükskord tagasi tootma, eriti kui seda kannustab dollari kasv krooni suhtes.

Teine faktor, mida poliitikud küll meelsamini maha vaikivad, on normaliseerunud majandussuhted Venemaaga, mida samuti positiivselt võimendas dollari kasv. Kõige suurema tüki lõikas kindlasti transiit, millest läbikäivad miljonid andsid jõulise süsti ka SKTsse.

Kolmandaks tõstaksin esile valitsuse õnnestunud majanduspoliitika, mille nähtavamaks osaks oli ettevõtte tulumaksu kaotamine. Tagantjärele saame õnnitleda Siim Kallast ja Reformierakonda, kes suutis koalitsioonikaaslaste ja avaliku arvamuse kiuste pöörasena tundunud idee ellu viia.

Neljandaks on minu meelest harukordne see, et tänavu pole olnud ühtegi olulist tagasilööki. Pinged riigieelarve ümber on leevenemas, välisinvesteeringud jätkuvad endiselt, pankades jagub mõistliku intressiga krediidiraha. Praktiliselt pole võimalik välja tuua ühtegi olulist majandusharu, kus läheks halvasti, kirjutas Igor Rõtov.

Indrek Kald