Esimest korda tüki aja jooksul võis täna jälgida situatsiooni, kus Euroopa aktsiaturud ei tormanud kinnisilmi Ühendriikide turgudele järgi. Kui USA tehnoloogiabörs Nasdaq lõpetas viimase öö 7,19%ga plussis, siis Euroopa aktsiaturud olid loetud minutid enne uue kauplemispäeva algust Wall Streetil valdavalt vaid mõne protsendikümnendikuga plussis.

Hansapanga aktsia leidis täna võrdset huvi nii kohalike kui suuremaid koguseid kaubelnud välisinvestorite hulgas – kokku registreeritud 64 tehingust olid 33 alla 1000aktsialised ja kolmes tehingus vahetas omanikku rohkem kui 10 000 aktsiat. Tahaks uskuda, et huvi Hansapanga aktsia vastu tekitas eilne teade tugevatest esimese kvartali majandustuleustest. Viimasel ajal on Eestis aktsiaturgu suunanud enamjaolt emotsionaalsed tegurid, kuid kindlasti palju loogilisem oleks, kui turu põhisuunad määratakse fundamentaalsete mõjurite poolt.

Ka lisanimekirja liidrid liikusid täna plusspoolel – Viisnurk +7,2%, Saku Õlletehas +2,7% ja Harju Elekter +0,4%. Mingit olulist informatsiooni ühegi nende kohta täna ei ilmunud, põhinimekirja positiivse liikumise korral on võib siin põhjust otsida eeskujust ehk siis turu üldise meelsuse kandumisest ka veidi vähemlikviidsetele aktsiatele.

Toomas TRUUVERK