Sündmuskohaks oli Kristalli alkoholitehas, mis muude markide kõrval valmistab ka Stolitshnaja viina.

Sündmused hakkasid arenema reede pärastlõunal relvastatud maksupolitsei reidiga, mille käigus konfiskeeriti dokumente firma väidetava 3,75 miljoni dollari suuruse maksuvõla kinnituseks.

Vaid mõni tund peale maksupolitsei lahkumist hõivas 20 relvastatud mehe kaasabil tehase ühe tiiva kaks kuud tagasi viinavabriku direktoriks nimetatud Aleksandr Romanov.

Laupäeval saabus “oma meestega” Romanovi rivaal ning tehase tööd tegelikult juhtiv Vladimir Svirski ja hõivas vabriku teise tiiva. Sealtmaalt on vastasseis püsinud mitu päeva.

Vaidluse keskmes on küsimus sellest, kes on Kristalli tegelik omanik. Paberil kuulub 51 protsenti firmast riigile. Ülejäänud aktsiad kuuluvad firma töötajatele.

Mais vallandas firma juhtkond tollase direktori Juri Jermilovi ning nimetas tema asemele naftafirma Rosneft endise direktori Aleksandr Romanovi. Jermilov väitis aga, et juhatuse otsus oli seadusevastane ning nimetas tehast juhtima firma pearaamatupidaja Vladimir Svirski.

Tehase turvatöötajad on sellest ajast takistanud Romanovil tehasesse pääseda.

Juhatuse otsust nimetada Romanov tehase direktoriks on seostatud viimase seotusega loodava uue viinamonopoliga Rosspirtprom.

Sel aastal teatas Kreml, et plaanib kõik riigile kuuluvad alkoholifirmad liita ühte valdusettevõttesse eesmärgiga konsolideerida viina tootmine ning kindlustada riigile alkoholiaktsiisi laekumine.

Eksperdid aga hoiatavad, et katsed Venemaal viinatootmise üle kontrolli kehtestada leiavad ägedat vastupanu kohalikult “alkoholimaffialt”, mis viina jaotusest ja müügist omale kopsakaid kasumeid koorib.

Vastavalt valitsuse plaanile oli Rosspirtpromi kavas liita ka riigi 51protsendiline osalus Kristalli tehases.

Juulis leidis aga Moskva arbitraaõikohus, et Romanovi nimetamine oli seadusevastane ning kinnitas tehase direktoriks Svirski. Siis läks konflikt Romanovi ja Svirski vahel tõeliselt teravaks.

Pealegi ei ole Romanovil palju aega. Uue valdusfirma loomine peab septembriks ühel pool olema.

Asjaolu, et Romanov ilmus relvastatud saatjaskonnaga välja vahetult peale maksupolitsei reidi näib viitavat valitsuse toetusele. Viimast kinnitas ka riigi asevaraministri Sergei Moloõavi esmaspäevane avaldus, mille järgi Romanovi nimetamine tehase direktoriks oli seadusega kooskõlas.

Svirski teatas aga televisiooniintervjuus, et on saatnud kaebuse riigi peaprokurörile, Moskva prokurörile ning siseministeeriumile.

Vastasseis viinatehases kestab mitmendat päeva, kuid tootmistegevust see häirinud ei ole. Tehas toodab aastas ligikaudu 70 miljonit liitrit viina.