Rahandusministeeriumi välisfinantseerimise osakonna juhataja kohusetäitja Renaldo Mändmets kinnitas, et veel maikuus moodustab ministeerium halbade laenudega tegeleva laenukomisjoni, mis hakkab ka ASilt Tartu Laululava laenuraha tagasi nõudma.

«Teame küll laenu tausta ja ei taha suhtuda Tartu laululavasse pahatahtlikult, kuid riigi esindajana peame käituma jäigalt,» märkis Mändmets. «Me pole huvitatud laululava pankrotist.»

Mändmetsa väitel oleks laenu kustutamiseks kaks võimalust: kas kultuuriministeerium, mille kaudu Tartu laululava ehitamise raha liikus, leiab selle tagasimaksmiseks raha oma järgmise aasta eelarvest või otsustab valitsus laenu hoopiski kustutada.

«Oleme soovitanud Tartu linnavalitsusel pöörduda probleemiga kultuuriministeeriumi poole, asi vajab lihtsalt kokkuleppeid,» sõnas Mändmets. «Et tegemist oli poliitilise laenuga, on vaja ka poliitilisi lahendusi.»

Tartu linnapea Andrus Ansip kinnitas, et linn ei hakka mitte mingil juhul seda laenu tagasi maksma. «Kui riik andislaenu äriühingule, siis temalt ka küsigu,» oli Ansip resoluutne. «Pealegi kuuluvad lauluväljaku ehitised sisuliselt linnale, sest linna oma on nende alune maa.»

«Kui riik hakkab oma laenu tagasi nõudma ja laseb ASi Tartu Laululava pankrotti, jääb vara linnale ja riik on ikkagi rahast ilma,» märkis aselinnapea Hannes Astok. «See laen on rohkem laenuandja kui meie probleem.»