Eesti Raudtee erastamisel seni RERi võimalikuks strateegiliseks partneriks peetud Deutsche Bahni tütarettevõte DB Cargo kinnitas eelmisel nädalal RERile, et Saksa riigiraudtee ei kavatse omandada osalust raudteed erastavas firmas.

“See, et Deutsche Bahn ei omanda osalust, on olnud selge juba pikemat aega,” ütles RERi juhatuse esimees Rain Tamm. “Sakslased võivad osaleda koostööpartneritena.”

Varem on Tamm öelnud, et ta ei kinnita ega lükka ümber Deutsche Bahni osalemist strateegilise investorina, sest läbirääkimised on alles pooleli.

Sakslaste loobumisest hoolimata jätkab Eesti ettevõtjatest koosnev meeskond pingutusi erastamiskonkursi võitmiseks, lootes juba septembri lõpuks avaldada välismaise strateegilise investori nime, ütles Tamm.

RER peab Tamme sõnul läbirääkimisi mitme välisfirmaga, et kaasata ühte raudtee ettevõtet erastamisel aktsionärina ning tõenäoliselt mitut ettevõtet koostööpartneritena. “Seotud firmade ahel võib tulla pikk,” selgitas Tamm. “Variantide kaalumine on keeruline, et leida optimaalne tasakaal RERi praeguste aktsionäride ja strateegilise välispartneri vahel.”

Rahvaaktsiaselts ei soovi läbirääkimispartnereid avalikustada, ütles Tamm.

Sakslaste loobumine ei tulnud üllatusena, sest juba juulikuus avaldas Deutsche Bahni juhtkond kahtlusi Eestisse investeerimise suhtes, ütles Eesti raudtee peadirektor Parbo Juchnewitsch. “Deutsche Bahni peadirektor ütles mulle kohtumisel, et nad loevad igat marka, mistõttu ei saa teha positiivset otsust,” lisas ta.

Eesti Raudtee erastamisel RERiga konkureeriva Baltic Rail Service’i (BRS) osanik Jüri Käo ütles, et sakslaste loobumise näol on tegemist huvitava informatsiooniga, kuid samas keeldus ta RERi käekäiku kommenteerimast.

Eelmisel nädalal kinnitas erastamisagentuur raudtee erastamiskonkursi teise etapi tingimused, mille kohaselt oodatakse strateegilise välisinvestori enamusosalusega või valitseva mõjuga pakkumisi.

Erinevalt RERist on strateegilisele investorile esitatavad nõuded praegu täidetud USA kontsernil CSX Transportation ja Rootsi riigile kuuluval SJ Internationalil.

Andres Reimer