Kehtestatud hinnakirja juures ei tohiks hind küll enam avaliku võlakirjaemissiooni korraldamisel takistuseks olla,” ütles Tallinna väärtpaberibörsi arendusjuht Andres Laisk. Ta märkis, et Eestis võiks võlakirjaturul erinevate intressitasemete juures tegutseda sadakond ettevõtet.

Uus börsi hinnakiri diferentseerib võlakirjaturult laenajate grupid. Omavalitsustel, investeerimisjärgu reitinguga emitentidel ja juba börsil noteeritud ettevõtetel tuleb kehtestatud tasudest maksta vaid pool.

Laisk möönis, et börsitasudest suuremaks takistuseks on avaliku emissiooni registreerimisel makstav riigilõiv, mis on 0,1% emissiooni mahult, kuid ei ületa 100 000 krooni. Sellises mahus riigilõiv pärsib esmajoones väiksemate ettevõtete juurdepääsu võlakirjaturult laenamisele, lisas Laisk.

Hansapanga finantsturgude divisjoni direktor Ülo Kallas ütles, et uue hinnakirja valguses oleks avaliku emissiooni korraldamine mõttekas eelkõige omavalitsustel, kes riigilõivu maksma ei pea. Kallas möönis, et börsi sedavõrd suures mahus hinnakirja korrigeerimine tuli üllatusena ja lisas, et tõenäoliselt korraldab Hansapank peatselt ühe avaliku emissiooni.

Börsi hinnakirja muudatused jõustuvad 1. aprillil.

Kaja KOOVIT