130 apteeki üle Eesti koondav Apotheka küsib viis protsenti ravimi- ja apteegikaupade tootjate käibest endale, mille eest lubab turundusteenust pakkuda.

Apotheka juhatuse esimehe Rein Kermese sõnul annavad nad koostöölepingu sõlminud firmadele võimaluse tutvustada oma tooteid apteekritele mõeldud seminaridel, samuti eelisseisundi vitriinidel. Ühtlasi on Apotheka juhatus andnud proviisoritele käsu pakkuda lepingu sõlminud firmade ravimeid ostjale eelisjärjekorras.

Tartus asuvast Raekoja apteegist kinnitati, et kui ostja ei tea, millise firma ravimit ta tahab, siis peavad nad pakkuma eelisjärjekorras koostööpartnerite omi. Sedasama ütles ka Tallinna Vabaduse väljaku apteegi proviisor. “Iseasi on muidugi, kas apteekrid seda ka järgivad,” lisas ta.

Rahvusvaheline Ravimitootjate Liit Eestis ja Eesti Geneeriliste Ravimite Liit on võtnud seisukoha, et selliste nõudmistega kaasa ei minda. “See on diktaat ja koostööks seda nimetada ei saa,” sõnas ravimitootjate liidu tegevdirektor Eve Karmo.

Peale apteekri kutse-eetika rikkumise võib konkurentsiameti kinnitusel olla Apotheka juhtumi puhul tegu ka konkurentsiseaduse rikkumisega.

17 senisest Apotheka koostööpartnerist on lepingu tänaseks lõpetanud Nycomed, pidades seda pakutava teenuse eest liiga suureks summaks. Ravimite eksponeerimise eest akendel tuleks tootjal endiselt lisatasu maksta. Nycomedi käive otse hulgimüüjale müüdud ravimitelt oli möödunud aastal 65 mln krooni.