Ametikoha võtab üle firma senine müügi- ja tootmisjuht Tim Cook, kuid Jobs säilitab oma koha juhatuses, vahendab BNS.

“Ma olen alati öelnud, et kui tuleb aeg, mil ma oma ametiülesannetega enam hakkama ei suuda saada või vastata ootustele ettevõtte tegevdirektorina, siis teatan sellest kohe. Kahjuks see päev on kätte jõudnud,” kirjutas Jobs oma lahkumisavalduses.

“Tim Cook on ettevõttes töötanud juba 13 aastat ja selle aja jooksul näidanud erakordset talenti ja otsustusvõimet kõiges, mida ette võtab,” märgiti muu hulgas firma juhatuse teates.

Kompanii aktsiad langesid uudise avaldamise peale 5,3 protsenti.

“Ma ei näe mingit põhjust miks investorid peaksid paanitsema. Minu arvamus on, et Apple saab väga hästi hakkama. Seal on niivõrd palju andekaid inimesi ja Steve´i oskus detailidele tähelepanu pöörata on juba sinna niiöelda “sisse küpsetatud”,” arvas Gartneri börsianalüütik Van Baker.

56-aastane Jobs on viibinud pärast 2004. aastat mitmeid kordi vähiravil, kuid ta oli siiani säilitanud tegevdirektori ametikoha. Jobsi seostatakse otseselt Apple’i viimase aja menutoodetega: iPod, iPhone, iPad.

Bloomberg kirjutas juulikuu lõpul, et nädal pärast väga heade kvartalitulemuste avaldamist tõusis USA Apple’i aktsiahind Nasdaqi börsil 403,41 dollarile, mis teeb firma turuväärtuseks 374 miljardit dollarit.

Selle tulemusega läheneb Apple maailma väärtuslikemale firmale Exxon Mobilile, mille turuväärtus on 416 miljardit dollarit.

Bloombergi andmetel on Apple’i aktsia tänavu kerkinud 25 protsenti, sealhulgas viimase nädalaga seitse protsenti.

Kui legendaarne Steve Jobs asus 1997. aastal Apple’it juhtima, maksis firma aktsia 5,48 dollarit.

Apple’i käive kasvas kolmandas kvartalis 82 protsenti ja oli 28,6 miljardit dollarit. Firma iPhone’i müük kasvas aastaga 142 ja iPadi müük 183 protsenti.