Vähesed teavad, et kahe Steve’i kõrval oli Apple’i sünni juures veel üks mees, Ronald Wayne.

Millegipärast ei leia tema nime maailma rikkamate isikute esisajast, kirjutab Celebrity Networth. Wayne elab väikelinnas tavalist elu, müües marke ja haruldasi münte. Ometi oli just tema see, kes Jobsile ja Wozniakile raha andis ning noorte ja kogenematute meeste tegemistel silma peal hoidis.

Kaks sõpra Jobs ja Wozniak olid 1970-ndate keskel olukorras, kus neil oli idee – Apple 1 –, aga ei olnud ettevõtlusteadmisi ega raha. Jobsile jäi tema toonase tööandja juures silma 20 aastat vanem kaastöötaja Ronald Wayne, kes oli ka varem alustavaid ettevõtteid aidanud. Talle pakuti 10% osalust ja 1976. aastal allkirjastati leping.

Loobus miljarditest

Neli kuud hiljem müüdi esimene Apple 666,66 dollariga (tänapäeval umbes 2800 dollarit). 1982. aastal teenis firma juba miljard dollarit aastas. Asutajate endi varandus küündis sadadesse miljonitesse.

Ronald Wayne tegi võib-olla ühe äriajaloo halvima otsuse juba 1976. aastal, kõigest kaks nädalat pärast ettevõtte asutamist. Ta müüs oma 10% tagasi esmalt 800 dollariga, siis sai juurde veel 1500 dollarit. See oleks tänapäevases vääringus ligi 10 000 dollarit.

Kuna Wayne’il oli veel ettevõtteid, mida juhtida, otsustas ta Apple’ist loobuda. Isegi kui talle kuuluks praegu ainult 1% Apple’ist, oleks tema varanduse väärtus vähemalt 4,06 miljardit dollarit.