Beats Electronics loodi 2008. aastal nimeka produtsendi Dr. Dre ja Interscope Recordsi juhi Jimmy Iovine'i poolt. Nende eesmärgiks oli toota kõrge kvaliteediga kõrvaklappe ja muid elektroonika-tooteid, mida ühtlasi peetaks ka moe-aksessuaarideks. Monster Cable sai viie-aastase tootmislepingu. Tänu suurepärasele turundusele, kus mehed ise ettevõtte tooteid igal võimalusel promosid, tõusid nende kõrvaklapid väga populaarseks - nende turuosa on maailmas lausa 25%. Lisaks kõrvaklappidele on ettevõttel ka muusika-striimimise keskkond Beats Radio, aga ka osakond, kus toodetakse autokõlareid mitmetele Chrysleri omanduses olevatele automarkidele.

2011. aastal oli ettevõtte müügitulu 500 miljonit dollarit, 2012. aastal 1 miljard ning veel aasta hiljem 1,5 miljardit dollarit.

2011. aasta augustis müüsid Dre ja Jimmy 50% ettevõttest Taiwani elektroonikatootjale HTC. Hinnaks kujunes 309 miljonit dollarit. Veidra sammuna müüs HTC aasta hiljem 25% sellest meestele tagasi, hinnaks 150 miljonit dollarit. Ülejäänud 25% müüs HTC investeerimisfirmale Carlyle Group. Sama firma ostis Dre'lt ja Iovine'lt taas 25%. Seega jäi mõlemale asutajale nüüd 25% Beats'ist.

Carlyle hindas toona ettevõtte väärtuseks 2 miljardit dollarit, mis tähendas, et Dre ja Iovine'i osa oli 500 000 dollarit.

Kui nüüd aga võtta tõena, et Beats by Dre müüakse Apple'le 3,2 miljardi eest, siis saaks nii Iovine kui ka Dre 800 000 dollarit.

Kas Dre'st saa miljardär?

Celebrity Networth hindas kaks kuud tagasi Dr. Dre varade väärtuseks 500 miljonit dollarit, ta oli siis rikkuselt kolmas räppar maailmas. 200 miljonit dollarit on mees kõrvale pannud muusikat tehes. Lisaks siis Carlyle Recordsi poolt 2-miljardiliseks hinnatud Beats By Dre. Selle 25%-line osalus miinus maksud tegid selle väärtuseks Dre jaoks umbes 300 miljonit. Nii ongi tema vara koguväärtus enne suurtehingut 500 miljonit dollarit.

3,2 miljardilise Apple'i-tehinguga saaks Dre niisiis 800 miljonit, kuid sealt lähevad maha maksud. Kuna tehing kvalifitseerub pikaajalise kapitali-investeeringuna, siis kehtib sellele 40%-lise föderaalse maksumäära asemel 20%-line määr. Lisaks peab ta tasuma ka California osariigi maksu, mis on 13,3%. Kokku peab ta niisiis riigile maksma 33,3% ehk umbes 266 miljonit dollarit. Tehing tooks talle sisse 534 miljonit dollarit.

Nüüd lisame sellele 200 miljonit, mille ta on teeninud oma muusiku- ja produtsenditööga. Kokku 735 miljonit dollarit. Paraku ei venita siit miljardit välja. Samas möödub ta Jay-Z'st ja Diddy'st ja saab maailma rikkamaks räppariks.

Kõik võib aga muutuda, kui Apple maksab osa ostusummast aktsiates, mis on väga tõenäoline. See võib Dre vara väärtust nii tõsta kui ka langetama.

Apple'i aktsia hind on täna 585 dollarit. Aasta tagasi oli see kukkunud 400 dollari peale, aga 2012. aasta septembris oli see väärt rekordilised 700 dollarit.

Tundub siiski, et maailm ei saa homme juurde uut miljardäri.

Beats By Dre kõrvaklapid: 

Beats Executive kõrvaklapid