Kinnisvarafirma Arco Vara asutaja Arti Arakase ettevõte Greatway teatas, et müüs 5,25% Arco Vara aktsiatest SEB anonüümsele kliendile. Eile sai teatavaks, et ostjaks osutus tagasihoidlikku taset hoidev ärimees Toomas Tool, kes käis osaluse eest välja ligi 50 miljonit krooni.

Tegemist on olulise osaluse omandamisega, sest nüüd on Tool Arco Varas suuruselt viies omanik. Lisaks kuulub talle OÜ Freier Projekt kaudu veel varasemast 0,11% Arco Vara aktsiatest, seega hetkel kokku 5,36%.

Arco Vara endised juhid Viljar ja Arti Arakas teatasid eelmise aasta lõpus ootamatult, et astuvad tagasi, kuna nende ja ettevõtte teiste suuromanike arusaam ei ühti. Olukorra muutis pikantseks asjaolu, et Arti Arakas on ise samuti üks Arco Vara suuromanikest. Praegu kuulub tema omanduses olevale Greatwayle veel 12,99% Arco Vara aktsiatest. “Tegin ennetava tagasiastumisliigutuse selleks, et vältida eri seisukohtade võimendumist,” kommenteeris Arti Arakas tollal.

Juba varem on spekuleeritud selle üle, et Arti Arakas müüb oma suurosaluse just sel suvel, kui aegus ettevõtte juhtide poolt börsile tulles võetud kohustus säilitada osalus aasta jooksul. Arakas on varem igati vältinud kommentaare sel teemal.

Salapärane Tool

”Alates 21. juunist on kõigil Arco Vara aktsionäridel õigus vabalt oma aktsiaid võõrandada,” ütles Arco Vara investorsuhete juht Heigo Metsoja. “Kuna Arti Arakas on end taandanud ettevõtte juhtorganitest, siis oli tema osaline aktsiate müük loogiline samm.”

Samal ajal on teatavaks tulnud, et Arakased on koos teiste tuntud ärimeestega juba asutanud uue kinnisvarafirma – ärikinnisvarale keskenduva investeerimisettevõtte EfTEN Capital. Selle asutajate sekka kuuluvad veel endine Hoiupanga juht ja poliitik Olari Taal, üks puidutöötlusfirma Sylvester asutajaid Peeter Mänd, kinnisvaraettevõtja Olav Miil, Hansapanga asutaja Hannes Tamjärv ning tarkvarafirma Helmes looja Jaan Pillesaar.

Arco Vara omanikuks kerkinud Toomas Tool on üks salapärasemaid Eesti ärimehi. Ta maksab makse Monacos, elab Lätis, vahel käib ka Eestis. Tooli on kuluaarides nimetatud Eesti rikkaimaks ärimeheks.

Tooli äri ongi olnud põhiliselt kinnisvara. Ta oli üks esimesi, kes sai aru, kui suurtest summadest tegelikult sellel alal jutt käib. Tooli peetakse ärimudeli leiutajaks, mille kohta kasutatakse hellitavat terminit ”ost kinnisvara alusel”. Lihtsamalt öeldes tähendab see, et ostad ettevõtte vaid selle alusel, mis maad ja majad on bilansis. Näiteks see, mida firma toodab, pole üldse oluline.

Üheks peavõiduks selliste tehingute reas on Kirovi kalurikolhoosi omandamine. Koos sellega sai Tool endale suure hulga Viimsi poolsaart ja mitu maja Tallinna kesklinnas. Samuti kuuluvad talle suured maa- ja hoonelahmakad Tulika, Madara ja Ülase tänava kandis, lisaks mitmed hooned Tallinna vanalinnas.

Tooli kinnisvarafirma BREM haldab mitmeid Tallinna linnaosasid. On teada, et talle kuulub ka piimatööstus Tukumsi linnas, samuti kinnisvarafirma Riias. Tal on ärihuvisid väidetavalt ka päikeselises Miamis ja Euroopa rikaste lemmikkohas Monacos.

Toomas Tool ja Arti Arakas ei olnud eile kommentaarideks kättesaadavad. 

Ühiseid projekte pole seni olnud

•• ”Ühiseid projekte ei ole Arco Varal ja Toomas Toolil varem olnud, kuid tervitame teda omanike ringis, sest nii suure osaluse omandamine näitab selgelt usku ettevõttesse,” märkis Arco Vara investorsuhete juht Heigo Metsoja.

•• Viimasel ajal on Toomas Toolile huvipakkuvaks muutunud Balkani kinnisvara. Just samas suunas on vaadanud ka Arco Vara. Tool on aktiivselt tegutsenud Horvaatia kinnisvaraturul.

•• Arco Vara on nimetanud, et Rumeenia ja Bulgaaria, aga ka Ukraina on samas seisus nagu Eesti viis-seitse aastat tagasi, ja rõhunud eeskätt sinna. Arco Vara eesmärk on viia pool arendusdivisjoni varadest aastaks 2011 Baltikumist välja.

•• Arco Vara soovib ka büroode arvu kasvatada: aastaks 2009 peaks olema 12 bürood Eestis, 15 Lätis, neli Leedus, Ukrainas, Rumeenias ja Bulgaarias.