Eile õhtul said ametliku kinnituse kümmekond päeva varem teatavaks saanud hoiatused, et Arco Vara eelmise majandusaasta võtmenäitajad on enam kui viletsad. Peamiselt kinnisvaraarendusele ja ehitusele keskendunud grupi varade allahindlused moodustasid 2008. aastal 1,159 miljardit krooni. See on suurusjärk, mida Tallinna börs ei mäleta. Seejuures lasti suurim hulk õhku välja kinnistutest, ent enam kui sada miljonit kärbiti ka nõudeid. Kõige tulemusena vähenes grupi omakapital aastaga 63 protsenti.

„Oluline muudatus toimus oktoobris, kui pankadevaheline kapitaliturg peatus,” lausus Arco Vara juhatuse esimees Lembit Tampere. Tema kinnitusel on käivitatud kokkuhoiuprogramm, 10 protsendi võrra on kärbitud ka tippjuhtkonna töötasusid.

Firma olukorda mõjutab ka aktsia hind, mis peatus eilse börsipäeva lõpuks tasemel 1,25 krooni aktsia kohta. Veel aasta tagasi tuli ostjal aktsia eest maksta üle 15 krooni, 2007. aasta juunis aga üle 37 krooni.

Päevalehe poolt küsitletud väikeinvestorid nentisid hiigelkahjumist kuuldes, et väärtpaberi praegust hinda arvestades oma osaluse müügiga kindlasti enam kiirustada ei tasu, vaid loota tuleb pigem ettevõtte kosumist. „Olen nad ammu maha kandnud,” väljendas kümne tuhande aktsiaga nimetuks jääda sooviv investor ka vastupidist seisukohta.

Ettevõtte kinnitusel on varasemad kohustused suures osas siiski refinantseeritud ning töö pooleliolevatel objektidel (nt Merivälja ja Kolde) jätkub. „Projektide lõpetamiseks on ka panga finantseerimine kindlustatud nii Eestis, Lätis kui ka Bulgaarias,” kinnitas Lembit Tampere.
Sama optimistlik ei saa olla aga ostjate leidmise suhtes ajal, mil peamiselt just kinnisvaramulli lõhkemisest alguse saanud tööpuudus aina kasvab.

Arcol suur laenukoormus

•• Investorite jaoks on suurim küsimärk, kuidas kavatseb kujunenud olukorraga toime tulla ettevõtte juhtkond. Muu hulgas teatas märtsi alguses börsile edastatud teade, et Arco Varal on 351 miljoni krooni ulatuses lühiajalisi laene – seda vaid 684,5 miljoni suuruse müügitulu juures. Seega kulub enam kui pool eelmise aasta käibest veel tänavu ettevõtte lühiajaliste kohustuste uuendamiseks.
•• Arco Vara juhi Lembit Tampere sõnul tuleb grupil selleks müüa nii kinnisvara kui ka olulist rahavoogu genereerivaid projekte. Milliseks kujunevad tänasel laenuturul kahjumis ettevõtte jaoks intressid, ei soostu pangad avaldama.
•• Lisaks viies riigis tegutsevale Arco Varale lõpetasid mullu kahjumiga ka mitmed teised rahvusvahelise haardega ettevõtted. Ligi poolemiljardilise kahjumi korjas kasiinoettevõte Olympic Entertainment Group, miinusesse jäid ka rõivafirmad Silvano (ligi 36 milj) ja Baltika (ligi 19 milj).