Juba maikuus andsid aktsionärid üldkoosolekul Arco Varale õiguse osta viie aasta jooksul tagasi kuni 10% oma aktsiatest. Ettevõte kasutas kohe suvel võimalust ja ostis 450 000 aktsiat ehk 0,47% ettevõttest väikeaktsionäridelt välja. Praegu on ostuprogramm toppama jäänud.

Kuigi oktoobri alguses otsustas firma juhatus turult tagasi osta veel kuni kümne miljoni krooni jagu ehk ligi 2% aktsiaid, siis väärtpaberi turuhinna langemise tõttu jäi kava pooleli.

Nimelt seadsid aktsionärid kevadel ettevõttele tagasiostu-programmi lubades piiri, millest odavamat hinda aktsia eest maksta ei tohi. Selleks on seni olnud viis krooni aktsia eest ehk pool aktsia nimiväärtusest.

Et Arco Vara aktsia on kukkunud juba allapoole nelja krooni piiri ja aktsiate ostusoov püsib, avaldas börsiettevõte üleeile aktsionäride erakorralise üldkoos­oleku kutse. 6. novembril toimuval kogunemisel peaks otsustatama, et senise viie krooni asemel võiks ettevõte aktsiaid osta võimaluse korral ka ühe krooniga.

„Uue otsuse tegemise ainus põhjus on see, et olemasolev otsus seab meile ette hinnapiiri viis krooni. Kuna aktsia hind on täna madalam, siis ei ole otsust aktsiaid osta tehniliselt võimalik teostada. Selle vea parandamiseks on vaja aktsionäride üldkoosolekul teha uus otsus,” selgitas kutset Arco Vara juhatuse esimees Lembit Tampere.

Tema sõnul ei osanud kevadel keegi ette näha, et aktsia võib maksta nii vähe. Tampere tõi turu ennustamatust iseloomustades näiteks USA suurpanga. „Lehman Brothersi kokkukukkumist ei osanud keegi ette näha ka kaks nädalat enne selle toimumist. Sellist turgude hüplikkust, nagu praegu, ei ole keegi aastakümneid näinud,” märkis ta.

Ettevõtte huvides

Tampere selgitas, et väikeaktsionäridel pole põhjust karta, et aktsiate tagasiostmine nii odava hinnaga võiks olla neile kahjulik. „Kindlasti on programm ette­võtte huvides. Praegu on aktsia väga soodne ja me peame selle võimaluse ära kasutama,” ütles ta, lisades, et kõik investorid on võrdses seisus.

LHV analüütik Sven Pisang ütles Arco Vara uue aktsionäride koosoleku kokkukutsumist kom­menteerides, et koosoleku otsus väga paljut ei muuda. „Samal ajal tekib võimalus oma aktsia hind toetada ehk edasist langust pidurdada või aeglustada. Seetõttu võib ka uutele aktsionäridele Arco Varas osaluse soetamine või suurendamine kallimaks muutuda,” arvas ta.

Tagasiostuprogrammi kui sellist pidas tervitatavaks ka Arco Vara väikeaktsionär, kes töö tõttu avalikus sektoris soovis jääda anonüümseks.

„Kui on soodne turuolukord, siis on õige, kui ettevõte selle ära kasutab. Tagasiostuprogramm on ka väikeaktsionäride huvides. See on alternatiiv dividendidele,” arvas ta.

Ometi märkis aktsionär, et jääb arusaamatuks, miks üldse on aktsiate tagasiostuks vaja seada alumist piiri. „See tekitab segadust: miks just selline number, mis metoodika alusel seda arvutatakse,” imestas investor.

Eesmärk võib olla Tooli tõrjumine

•• Tagasiostetud aktsiate kustutamise korral võivad oma ettevõtete kaudu Arco Vara pika­ajalised tuumikaktsionärid Hillar-Peeter Luitsalu ja Richard Tomingas börsifirmas saada ligi poole häältest.

•• LHV foorumis püstitatud hüpoteesi alusel saaksid Luitsalu ja Tomingas Arco Varast oma kätte 48-protsendise osa, kui ettevõte viiks täide kogu aktsiate tagasiostuprogrammi, ostes turult kokku 10 protsenti firmast ja kustutaks siis kõik need aktsiad.

•• Juba 20,9-protsendise hääleõigusega OÜ Freier Projekti kaudu Arco Vara aktsionäriks olev Toomas Tool võib sellega seni üha tugevnenud positsiooni firmas kaotada.

•• Arco Vara juht Lembit Tampere aktsiate kustutamisest ei räägi. „Täna selline otsus puudub,“ sõnas ta.

•• Tampere lisas: „Aktsiate tagasiostmise eesmärk ei ole muutunud sellest hetkest, kui otsus esimest korda vastu võeti. Ennekõike soovime aktsiaid tagasi osta oma töötajate optsiooni­programmiks.“