Järgneb Märten Kressi blogipostitus:

Investorite riskiisu taastumise ja arenenud tööstusriikide suhteliselt kehvemate majanduskasvu väljavaadete valguses võrreldes arenevate riikide majandustega, on kapitalivood aasta esimestel kuudel liikunud arenevate riikide suunaliselt. See omakorda on viinud nende riikide valuutade kallinemiseni. Käesoleva aasta nelja kuu jooksul on euro suhtes enim tugevnenud Ungari forint (+10,6%), Kolumbia peeso (+8,2%), Venemaa rubla (+7,4%) ja Poola zlott (+7,2%).

Juba aastaid kriisist räsitud ja Rahvusvahelise Valuutafondi ning Euroopa Liidu abiprogrammide toel toimetava Ungari rahvusvaluuta on aasta esimese nelja kuuga kõige enam euro suhtes tugevnenud valuuta. Põhjuseid võib tõenäoliselt otsida eelkõige Euroopa Keskpanga LTRO programmi toel taastunud turuosaliste üldisest riskivalmidusest. Samuti viimase aja mõningastest edusammudest abilaene puudutavates läbirääkimistes Ungari valitsuse ja Rahvusvahelise Valuutafondi/Euroopa Komisjoni vahel.

Nagu alltoodud graafikult nähtub, on aasta esimese nelja kuuga euro suhtes lisaks ülalnimetatutele tugevenenud ka selliste arenevate riikide nagu Mehhiko, Türgi, Tšiili, Malaisia ja Singapuri rahvusvaluutad.

Allikas: Bloomberg

Peamistest maailma valuutadest on eelmise aasta lõpuga võrreldes euro suhtes enim nõrgenenud Jaapni jeen (-5,6%), Brasiilia reaal (-4,0%), Argentiina peeso (-4,0%) ja Indoneesia ruupia (-2,3%).

Kaasates võrdlusesse kõik maailma valuutad on euro suhtes enim nõrgenenud Myanmari (endine Birma) kjatt, mille ametlik kurss 1. aprillil ellukutsutud rahareformi tõttu on euro suhtes langenud 99,2%. Reaalselt nõnda suure odavnemisega üleöö siiski tegu ei olnud, sest kjatt kauples juba mõnda aega “mustal turul” ametlikust kursist 125 korda nõrgemana. Teisteks enim euro suhtes nõrgenenud valuutadeks on Sri Lanka ruupia (-13,2%), Ghana cedi (-13,0%), Iraani riaal (-10,4%) ja Süüria nael (-7,3%).

Analüüsides rahvusvaluutade liikumisi euro suhtes regioonide lõikes näeme, et aasta algusest on euro suhtes tugevnenud pea kõik Ida-Euroopa valuutad välja arvatud Rumeenia leu. Euro suhtes on nõrgenenud kõik Lähis-Ida valuutad ja enamik Aafrika rahvusvaluutasid (välja arvatud Lõuna-Aafrika Vabariigi rand, Namiibia dollar, Nigeeria naira ja Guinea frank).

Vaatamata jätkuvalt Euroopat räsivale võlakriisile on USA dollar euro suhtes aasta esimeste kuudega nõrgenenud, seda ligikaudu 1,6% ulatuses.