Euroopa Investeerimispanga määratud sõltumatu valikukomitee valis Eesti Arengufondi ja SmartCapi erafondivalitseja konkursi võitjaks Tera Venturesi mullu detsembris, teatas Arengufond.

"Konkursile järgnenud tehniliste läbirääkimiste etapp läks plaanipäraselt. Uus fond asutati vastavalt erafondivalitseja konkursi tingimustele ja Tera Venturesi pakkumisele. 3. maist juhib riigi olemasolevat otseinvesteeringute portfelli Tera Ventures meeskond, kes järgneva nelja kuni seitsme aasta jooksul teeb vajadusel jätkuinvesteeringuid ja otsib investeeringuteks väljumise võimalusi," ütles SmartCapi fondijuht Sille Pettai pressiteate vahendusel.

Eesti Finantsinspektsioon registreeris aprillis uue investeerimisfondide seaduse alusel Tera Venturesi fondi Eesti esimese usaldusfondina.

Pettai sõnul on usaldusfondi tegevuse põhitingimused omased riskikapitaliturule ning Tera Venturesi investeerimise ja riskide hajutamise põhimõtted järgivad Eesti Arengufondi varasemat investeerimispoliitikat. Tera Ventures investeerib loodud fondi ka ise täiendavat kapitali ning juhib seda turutingimustel, teatas Arengufond.

Fondi teatel sõlmitakse investeerimisportfelli reorganiseerimise järgmises etapis kolmepoolne leping majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, KredExi ja Arengufondi vahel, mille kohaselt liiguvad Arengufondi ja SmartCapi senised investeerimistegevused täiemahuliselt KredExile. SmartCap jätkab investeerimistegevuse ümberkujundamist fondifondi mudelile kohaseks ning kavandab uusi investeeringuid kiirendifondidesse juba sel aastal.

Osaühingu Tera Ventures juhatuse liikmed on SmartCapi nõunik James Patrick McDougall ja mõlemad senised investeeringujuhid Andrus Oks ja Stanislav Ivanov. Tera Venturesi meeskonna pakkumine ei olnud kõige odavam, kuid sellegipoolest valis komisjon meeskonna võitjaks.

"Võitnud tiimi oluline eelis teiste ees oligi see, et võitnud tiim oli pikka aega koos töötanud ja riskikapitali investeeringutega seotud otsuseid teinud," rääkis Kredexi juht Lehar Kütt.