"Selleks et Eesti oleks atraktiivne investeeringute sihtriik, on meil vaja järgneva seitsme aastaga leida 5000 ideed, mille hulgast 150-200 võiksid ligi tõmmata kas vähemalt miljon eurot investeeringuid või teha vähemalt miljon eurot käivet," ütles Arengufondi tegevjuht Pirko Konsa BNS-ile.

Tema sõnul umbes pooled nendest ideedest võiksid olla pärit Eestist ja pooled välisriikidest. "Eestisse rahvusvahelise startup keskkonna loomine on hädavajalik ning looks eeldused Eesti kui startup hubi edasisele arengule", ütles Konsa. On täiesti reaalne leida Eestist 2500 head ideed ja tõmmata ligi veel teist samapalju välismaalt, lisas ta.

Idufirmade käivitamise projekti eelarve on 8-10 miljonit eurot, millele võib veel lisanduda Arengufondi investeeringute raha 3-4 miljonit eurot. Lisaks jätkab Arengufondi tütarettevõte AS Smartcap investeerimist idufirmadesse. Kuigi täpne tegevusplaan on veel koostamisel, saaksid alustavad, globaalse suunitlusega, kõrgtehnoloogilised ettevõtted Arengufondilt nõustamisteenuseid, mikroinvesteeringuid ja abi kontaktide loomiseks nii võimalike partnerite, töötajate kui ka investoritega. Programmi täpne kava peaks valmima lõplikult järgmise aasta kevadeks, peale mida võiks tegevus ka selle raames pihta hakata.

"Kindlasti võiks programmi tõttu tekkida vähemalt 120 Eesti iduettevõtetesse investeerivat äriinglit, pooled neist lähiriikidest," rääkis Konsa. Täna on aktiivseid ingelinvestoreid siin umbes 20. Lisaks peaks Eesti muutuma atraktiivseks riskikapitali investeeringute sihtriigiks. "Kui kaks aastat tagasi oli Tallinn juhtiva tehnoloogiaajakirja Wiredi poolt koostatud Euroopa startup keskuste nimekirjas, siis praegu ta seal enam ei ole. Teised on mööda läinud. Meil tuleb seda muuta ja vähemalt järgi jõuda," ütles ta.

"Eestis on olnud võrdlemisi vähe edukaid idufirmasid ja on arusaadav, et neisse on riskantne investeerida ja võimalikel investoritel ei ole selles osas kogemusi. Kuid need peaksid aja jooksul tekkima. Siiani on kindlam olnud osta vanalinna korter ja seda välja üürida, soovime seda muuta," rääkisKonsa.

Programmi võib pidada Konsa sõnul õnnestunuks kui seitsme aasta pärast on 200 uut, globaalsel turul tegutsevat ettevõtet, kus töötaks konservatiivselt arvutades 1000 kõrgepalgalist professionaali. Eestis on tema hinnangul selleks head eeldused – andekad inimesed, paindlik riik ja maksusüsteem ning arenenud IT keskkond.