„Indrek Neivelt on kahtlemata üks Eesti silmapaistvamaid finantsiste läbi aastakümne,” rääkis majandus- ja kommunikatsiooniminister, arengufondi nõukogu liige Edgar Savisaar. „Tal on piisav rahvusvaheline töökogemus ning informeeritus maailmamajanduse funktsioneerimisest ja arengusuundadest. Mul on tõesti suur heameel, et selline inimene on nõus leidma aega ning korraldama oma töid ja tegemisi, andmaks panuse Eestimaa heaks.”

Pikaaegne Hansapanga juht Neivelt töötab praegu Bank Saint Petersburgi nõukogu esimehena.

Neivelt rõhutas, et arengufond seisab piltlikult öeldes kahel jalal. „Üks, millest on väga palju räägitud, on investeerimise „jalg”,” märkis ta. „Teine, mis ei ole sugugi vähemtähtis, on aga arenguseire ehk teaduse, tehnoloogia, ühiskonna jm arengute süstemaatiline hindamine, selle tulemustest teavitamine ja nende põhjal otsuste langetamine, kuidas tegutseda. Need kaks jalga peavad arengufondil olema tasakaalus, et fond püsti püsiks.”

Neivelt hindas, et lähema kolme-nelja aasta pärast oleks ta arengufondi tööga rahul, kui ühe poole pealt oleks finantseeritud olulisi uusi projekte. „Aga võib-olla veelgi tähtsam on see, et ühiskonnas toimuks intelligentsem diskussioon tuleviku teemadel,” lausus ta.

Arengufondi nõukogu kinnitas täna ka avaliku konkursi tingimused juhatuse esimehe valimiseks ning avaldab lähipäevil konkursi kuulutused. Avalduste esitamise tähtaeg on 26. veebruaril. „Ma usun, et see on lähema viie kuni kümne aasta üks huvitavamaid töökohti,” rääkis Neivelt.

Nõukogu otsuse järgi on arengufondi juhatus üheliikmeline, kuid juhatuse esimehe ettepanekul võib liikmete arvu tõsta. Juhatus koostab fondi investeerimisstrateegia ning arenguseire tegevuskava. Nõnda saavad eeldatavasti sügiseks paika alused, mille põhjal hakkab fond tegema investeerimisotsuseid.

Arengufond hakkab aitama alustamisjärgus teadmis- ja tehnoloogiamahukaid Eesti ettevõtteid, investeerides nende põhikapitali. Selle jaoks annab valitsus fondile üle vähemalt kolm protsenti Eesti Telekomi aktsiatest praeguse väärtusega üle 550 miljoni krooni. Investeeringuid tohib fond teha vaid koos eraõiguslike juriidiliste isikutega (ehk kaasates erakapitali) ja nendega sarnastel tingimustel.