Arengufondi-suunaline kriitika on justkui moeas, kuid Neivelti sõnul unustatakse ära, et fondi investeerimistegevus on olnud edukas.

„Arengufond jättis maha positiivse loo, lõi töökohti ning andis inimestele usu, et siin on võimalik midagi uut luua,“ kinnitas Neivelt, lisades, et fondi loomise eest tuleb kiita toonast majandusministrit Edgar Savisaart ning suure ja tubli töö tegi ära fondi esimene juht Ott Pärna.

Riik investeeris Arengufondi 500 miljonit krooni ehk 32 miljonit eurot. Neivelti sõnul on see raha alles ja kasvanud. „Investeeringud tulid üle ootuste hästi välja,“ kinnitas ta, tuues võrdluseks näiteks pensionifondid. Sinna on suunatud meeletu raha (tänase seisuga on kogumispensionide maht 2,66 miljardit eurot-K.K.), kuid majandusele ei ole sellest erilist kasu, töökohti need ei loo ning ka raha kasvatamist ei ole oluliselt toimunud.

Neivelt toob näiteks fondi esimese investeeringu, rahapaigutuse iseteeninduslike pakiterminalide arendajasse SmartPost, mille otstarbekuses kaheldi ning mida jõuliselt materdati, sest keegi ei saanud aru, miks peaks raha mingitesse plekist postkastidesse panema.
"Täna saab suurem soa inimestest oma pakid nendest postkastidest kätte, ettevõte on Viljandis alles ning annab inimestele tööd," tõi Neivelt näite. Ta möönis, et eks inimeste ootused olid fondi tegevuse osas ülepaisutatud. "Oodati, et hakkab tulema hulgaliselt Eesti Nokiaid, need on vaiba all peidus ja tuleb vaid selle serva kergitada ning Nokiad välja lasta," rääkis Neivelt.

Neivelt toob positiivsena välja, et Arengufondiga ei ole seotud ühtki skandaali, kus raha oleks jagatud korruptsioonihõngulistele projektidele ning fondist lihtsalt ära varastatud nagu varem on riiklikes fondides juhtunud. „Natuke suur kontor või kallis mööbel on selliste asjade kõrval väga väike asi,“ lausus Neivelt.

Neivelt tõdes, et Arengufondi likvideerimisotsus langetati siis, kui selle juhiks määrati Tõnis Arro. “Uus juht tuli ja lasi lahti majandusekspert Heido Vitsuri, kes rääkis sellist juttu, mis valitsusele ei meeldinud," selgitas Neivelt.

Neivelt on oma blogis varem Arengufonditeemal pikemalt kirjutanud mullu oktoobris. Sissekannet saab lugeda siit.