Argentina senat otsustas täiendavate rahaliste vahendite tagamiseks reedel vastu võtta erimaksu, mis puudutab maksuameti teatel 0,8 protsenti kõigist maksumaksjatest ehk 12 000 kõige rikkamat inimest, vahendab Reuters.

Otsus nn miljonärimaksu kehtestamiseks kiideti heaks pärast pikki vaidlusi tulemusega: 42 senaatorit poolt ja 26 vastu. Tasavägine oli seis ka Esindajatekojas, kus uue maksu kehtestamise poolt oli 133 ja vastu 115 rahvasaadikut.

Värske erimaks puudutab argentiinlasi, kes on deklareerinud vara rohkem kui 200 miljoni peeso (umbes 2 miljoni euro) väärtuses, ning neil tuleb edaspidi maksta 3,5-protsendist maksu kodumaal asuva ja 5,25-protsendist maksu välisriikides asuva vara eest.

Tõsise majanduslangusega maadlev Argentiina on pandeemia tõttu murettekitavates rahalistes raskustes ega jaksa enam soetada meditsiinivarust ega toetada vaesemaid elanikke, kelle arv on seoses töötuse kasvuga tõusu teel.

Täiendavast maksutulust 15 protsenti läheb sotsiaalarenguks, 20 protsenti meditsiinivarustusele, 20 protsenti väikestele ja keskmisetele ettevõtetele, 20 protsenti õppetoetusteks ja suisa 25 protsenti maagaasiettevõtetele.

44 miljoni elanikuga Argentiinas on koroonaviirusega nakatunute arv jõudmas 1,5 miljonini, mis teeb umbes kolm protsenti koguelanikkonnast. Oma elu on ametlikel andmetel jätnud pea 40 000 koroonapatsienti ehk umbes 2,5% kõigist haigestunutest.