Ökonomistide sõnul kujutab endast suur võlakoorem riski ning inflatsioon on kõrge, kirjutab Reuters.

Rahandusminister Nicolas Dujovne ütles nädalavahetusel raadios esinedes, et valitsus vältis keskpangaga koordineeritud meetmetega kriisi.

Argentina peeso tugevnes USA dollari vastu reedel 5,1 protsenti, 21,88 peesoni dollarist kui keskpank tõstis intressimäära 40 protsendini. Siiski oli ka reedese peeso tugevnemise järel rahvusvaluuta kuus protsenti odavam kui nädal tagasi.

Läinud nädala kukkus peeso kõigi aegade madalaimale tasemele. Kriisijutud tegid argentiinlased ärevaks. Neile meenus 2001. aasta pangajooks, mis viis hüperinflatsioonini, poliitilise ebastabiilsuseni ja vaesuseni.

Läinud aastal maailma parim Argentina aktsiaturg langes reedel 2,6 protsenti.

„40% intressitase võib ajutiselt toetada 21,6 peesost dollarikurssi, kuid suured positsioonid, usalduse kaotus ja reputatsioonikulud muudavad meie arvates 22 peesot dollarist uueks õiglaseks tasemeks,“ kirjutasid BTG Pactuali ökonomistid.

Pank prognoosis, et aasta lõpuks on sobiv dollari kurss 24 ning tõstsid ka 24 protsendini aastase inflatsiooniprognoosi, kuigi keskpank ennustas 15 protsendist hinnatõusu.

Enne kolme erakorralist intressitõusu alates 27. aprillist püüdis keskpank turgutada peesot müües alates märtsist ligi kaheksa miljardi dollari eest valuutareserve.