Oh ei, seda kõike ei tee harjumuspäraselt mitte ettevõtte sekretär, vaid teismelise suurune liikumis- ja suhtlemisvõimeline robot.

Leiutise arendaja, Jaapani suuruselt kolmanda autotootja Honda viis aastat tagasi sündinud robot Asimo on lihtsamaks kontoritööks valmis, edestades aastatetagust mudelit nii lisafunktsioonide kui ka liikumiskiiruse poolest. Honda tutvustas oma uue generatsiooni robotit eelmisel teisipäeval. See kaalub umbes 22 naela ja on 4,25 jalga kõrge. Väidetavalt on pärast viimase lihvi saamist võimalik robotit ka huvilistele kasutamiseks välja rentida. Kui palju see maksab, firma esialgu välja ei reklaami.

Mille poolest erinevad omavahel vana ja uue roboti mudel? Näiteks ei valmista uuele Asimole vähimatki probleemi takistustest mööda põigata või isegi joosta. Liikumissuunad piirduvad esialgu otse, külgedele või tagasi minekuga. Asimo uus mudel suudab käes hoida ka kandikut, mille ta jooki maha loksutamata lauale võib asetada. Peale selle suudab robot saabujat tervitada. Tervituse sisu on mõistagi programmeeritav ning kaugjuhtimisseadmega muudetav. Asimo seadistamiseks pole vaja kõrgetaseme IT-spetsialisti, vaid piisab tavalisest kontoritöötajast, kes saab käsklusi anda robotile sisseehitatud kiibi kaudu. Muuta ja juhtida saab ka roboti kõnekiirust, hääletooni ja muid detaile.

Autotootja plaan on robotite arendust jätkata. Konkreetne mudeli, täiustatud Asimo võetakse kasutusele juba sellel kevadel. Robotit hakatakse kasutama nii uurimistegevuses kui ka arendusüksuses, mis asub Tokyo lähedal Wakos. Huvilistele on pikk roboti-teemaline info koos demovideotega kättesaadav ka firma koduleheküljel.