Jalgratta taasleiutamise asemel valis naine hoopis edasiarendamise ja täiustamise – objektiks sedapuhku esmapilgul täiesti tavaline matemaatikaõpik. Siiski on õpiku sisu oluliselt atraktiivsem kui vorm. Kui tavalistele õpikutele heidetakse ette, et need jäävad liiga elukaugeks ega paku tänapäeva noortele pinget, siis pea 170 krooni maksvad McKellari õpikud asuvadki turule tekkinud tühikut täitma, vähemasti ingliskeelses maailmas. Sihtrühmaks on mõistagi suur hulk põhikooliealisi tütarlapsi, kes on ühel või teisel põhjusel karmi reaalteaduse omandamisega veidi hammasrataste vahele jäänud.

Milles peitub siis äriidee? McKellari õpikud on elulähedased, põnevad ning tekitavad omanikus soovi matemaatikaõpikut üha uuesti lahti teha. Popp ja noortepärane lähenemine paistab juba õpiku ingliskeelselt nimest: “How to Survive Middle-School Math Without Losing Your Mind or Breaking a Nail”. (“Kuidas tulla toime põhikooli matemaatikaga, kaotamata aru ning murdmata küüsi” – toim.) Suupärase magnetina peaksid teismelisi meelitama õpikusse pikitud ristsõnad, horoskoop, isiksusetestid ning vahvad illustratsioonid ning isiklikku arengut toetavad soovitused á la “Ära karda klassiruumis rumal paista – lihtsalt küsi!”.

Millega uus õpik veel üllatab? Mõistagi sisuga. Igavatest silindri ja koonuse ülesannetest on noortepärase mõtlemise abiga saanud elulisemad “pähklid”. Sedapuhku palutakse matemaatikakaugel neiul lahendada mõistatus, kui palju Max Factori huuleläiget on temal rohkem kui kõrvalpingis istuval naabritüdrukul.

Kõik on rõõmsad

Rõõmustamiseks on Amazon.com-i internetipoe kliendifoorumi leheküljel kuvatavate kommentaaride põhjal ka põhjust. “Kui minu ajal oleks poelettidel midagi sellist pakutud, olnuks mul matemaatika kolme asemel raudne neli, kui mitte viis,” jagab oma muljeid kümneaastasele tütrele noortepärase matemaatikaõpiku ostnud L. Dobson Californiast Los Angelesest. “Lihtsas keeles puust ette ja punaseks” põhimõttel toimivat teismeliste matemaatikaõpikut kiidavad ka teised kommenteerijad. Üldises kiidukõnes on jõutud koguni niikaugele, et teadmiste värskendamiseks soovitavad internetipoodlejad noortepärast matemaatikaõpikut koguni täiskasvanutele. Läheb ju matemaatilisi oskusi vaja kõigil ja igal pool – olgu valdkonnaks küpsetamine, pere eelarve koostamine või käibemaksu arvutamine. “See raamat ei ole teismelistele neidudele! Kasu saavad poisid, mehed, naised…” on veendunud Hawaiilt pärit Robert K. Yokoyama.