Seda vähemalt lampide koha pealt. Jutt käib trenditeadlike sisekujundajate seas tuntud isikust, Milanos sündinud disainerist Maurizio Lamponi Leopardist. Härra müüb 2000 dollari kanti (u 23 200 krooni) jäävas hinnaklassis ja enda perekonnanimest tuletatud kaubamärgi Lamponi all huvitava välimusega retrolampe.

Potentsiaalseid kliente meelitab kaubamärk kuues tootekategoorias valmistatavate valgustitega. Peaasjalikult laualampide tootmisega au ja tuntust kogunud kunstniku koduleheküljel ilutsevad eri materjalidest ning varieeruva disainiga valgusenäitajad. Koduleheküljel leiduv fantaasiagalerii sisaldab põnevat fotokogu omapärastest laualampidest, mis on pandud kokku kõige ebaharilikumatest detailidest.

Huvilised võivad Laponi veebilehe fantaasiaosast leida näiteks triikraua, žiletitera või kokteilikandiku kujulisi lampe. Puutoodete galeriis pakub veebileht müüa 2005. aastal väärispuidust ning metallist disainitud 85 cm pikkust puulennukit meenutavat valgusallikat. Enim kirgi kütnud meistriteoseks peavad disainiasjatundjad aga Maurizio Lamponi Leopardi mootorrattakollektsiooni. Ilmselt ei pea pikalt nuputama, et tegemist on mootorratast imiteeriva valgustiga. Ja mitte ainult. Et erilisuse latti kõrgel hoida, jäljendab kunstnik oma loomingus pigem vanaaegseid kaherattalisi. Ostjate jaoks peaks tehingu atraktiivsemaks muutma võimalus tellida lamp täpselt enda eelistuste järgi. Teisisõnu jääb mopeediosade valimine osalt ka ostja õlule. Kokkupanemise eest hoolitseb mõistagi disainer. Seega võib 1772–2044 USA dollari (u 20 555–23 711 krooni) suurusest koostööprojektist sündida nii mõndagi põnevat. Samast galeriist leiavad mootorite ja kütuse sõbrad ka kütusetankuri otsikut meenutava valgust näitava lauaehte.

Disainilamp garaažist

Laponi kodulehe kunstniku autobiograafia osa tutvustab lühidalt ka tootmisprotsessi. Üldjuhul ei tööta disainer korraga ühe lambi kallal, vaid võtab ette terve trobikonna valgusnäitajaid. “Eri osi kombineerides kukub looming paremini välja,” on Maurizio Lamponi Leopardi veendunud.

Kui Eestimaal asuvad trenditeadlikud inimesed tahavad enda kodu “tuunida”, aitab neid USA baasiga disainikodukaupade veebikaubamaja www.etsy.com. Tõsi, leidub ka soodsam alternatiiv: vanaisa garaazˇ läbi puistata ning vabadel nädalavahetustel midagi oma kätega valmis nikerdada.