Kes teie kodus Nõmmel eelmisel nädalal ringi sebis? Ise pidite ju kaheks nädalaks Hispaaniasse sõitma?” ei suuda peretuttavad uudishimu tagasi hoida. “Olimegi, ainult et meie kodus elas samal ajal Hispaania perekond. Väike koduvahetus või nii,” teatab pereisa Andrus.

Süsteem, kuidas seaduslikult kodust kodusse reisida, on lihtne ja loogiline: erinevatel internetilehekülgedel saab 700–1500 kroonini ulatuva aastatasu eest osta huvitava puhkuseelamuse. Internetiportaalide äriidee seisneb seega vahendustasu teenimises. Kliente rõõmustab omakorda vastavasisuline andmebaas, mis reisil olles majutuskulud nullis hoiab.

“Lepid majaomanikust perekonnaga ajad kokku – nemad elavad tasuta meil, meie neil. Kõik toimub samal ajal,” toob koduvahetusega tuttav perekond Vaikmaa Homelink.ee leheküljel näite, kuidas nad eelmisel aastal kümme päeva Inglismaal Oxfordi lähistel Witneys elasid. “Ka meie pisike ja armas Inglismaa kodu 100-aastases majas ning naeratavad naabrid meeldisid meile väga. Loomulikult leidsime eest hulgaliselt infomaterjali vaatamisväärsuste ja kodu enda kohta,” toovad kogemustega koduvahetajad välja äriideena loodud portaalide mõtte, mis lisaks kodusele olemisele hotellist motelli rändava turisti asemel ka tegeliku eluga parema kokkupuute annab.

Niisiis elatakse peredevahelisel kokkuleppel puhkuse ajal teineteise kodudes ning kinnisvara, mida ajutiselt vahetamiseks pakutakse, leidub vastavates portaalides ühest äärmusest teise. Sisuliselt võib suurematelt koduvahetusega tegelevatelt internetilehekülgedelt leida pakkumisi tillukestest maamajakestest glamuursete villadeni.

Tõsi, iseasi, kas villaperemees oma residentsi puhkuse ajaks külakorteri vastu loovutab. Siiski teavad asjaosalised, et peaasjalikult sõltub vahetuskaup inimestest endist – pole välistatud, et oma pisikest korterit laenates saate vastutasuks elada uhkes Kariibimere saarte 300 ruutmeetri suuruses villas.

Kui suurele osale kõrvaltvaatajatest näib koduvahetus pigem hulljulge riskiärina, siis asjaosalised nimetavad ettevõtmist usaldusel põhinevaks koostööks. “13 000–16 000 Homelinki liikme hulgas on levinuim esindaja keskeas, keskmise sissetulekuga, kuid keskmisest avatum ja haritum perekond. Nad soovivad oma puhkuse ise kavandada, leida uusi sõpru, puhata privaatsemalt, kui seda võimaldab massiturism, tutvuda sügavamalt teiste maade ja rahvaste eluoluga,” kirjeldab Homelink.ee oma põhiklientuuri. Kehtib põhimõte: “Ära tee midagi, mida ei taha, et sulle tehtaks.”

Tihtipeale lubatakse koduvahetamisel ka kasutada vahetuskodu garaazˇis leiduvat sõiduvahendit. Mõistagi kaasneb iga kasutatava eseme ning tarvikuga ka omavastutus, kus lõhutud supitaldrik või veiniplekiga vaip asendatakse uuega. Välistatud ei ole ka rahaline kompensatsioon.

Kuigi koduvahetusega tuleb tihtipeale arvestada paljude enamate teguritega ning eriliste omanikupoolsete soovidega

kui seda näiteks hotellis elades, siis neile, keda ei häiri, on koduvahetus hea võimalus majutuskulude pealt kokku hoida ning kohaliku eluga rohkem kursis olla.

Hea äriidee! Mida peale kodude veel võiks vahetada?