Samal ajal on ettevõtte käive pendeldanud alates 2011. aastast 34-36 miljoni euro vahel. Ekseko juhatuse liige Teet Soorm kirjutab Rakvere Farmide - see on Ekseko ärinimi - 2014. aasta aruandes, et "kuigi koguseliselt müüdi 2014. aastal nuumikuid (nuumsigu - toim.) rohkem, vähenes käive hindade languse tõttu ~2,2 miljonit eurot".

Puhaskasumi vähenemine oli Soormi sõnul tingitud kõrgetest teraviljahindadest ja nende mõjust tootmise omahinnale, samuti kiiresti langenud sealiha hindadest. "Viimasel aastal on tapakaalus sealiha ostu-müügi hinnad kõikunud 1,48-1,78 euro vahel kilogrammi kohta," väidab Soorm.

2014. aasta septembri algul jõudis koos metssigadega Eesti territooriumile sigade Aafrika katk. "Sigade haigestumise riski vältimiseks karmistati farmides veelgi bioohutusnõudeid - eelkõige farmide ja territooriumide suletus, range sisekorra eeskirjade täitmine, desomaja ehitus Eksekos, desovannides pidev desolahuse kasutamine, järjepidev selgitustöö nii töötajatele kui ka koostööpartneritele olukorra kohta, farme teenindavatel autojuhtidel ühekordsete jalanõude kasutamise kohustus farmi territooriumil ja veel mitmeid bioohutusabinõusid riskide vähendamiseks," rõhutab Soorm.

Veel 2012. aastal võis Baltikumi suurim seakasvataja raporteerida 2,5 miljoni eurosest kasumist, mis oli varasema aastaga võrreldes suurenenud seitsme protsendi võrra. Toona kirjutas Soorm ettevõtte aastaaruandesse, et "puhaskasumi suurenemine oli tingitud sealiha müügihindade tõusust Euroopas ja Venemaal. Viimastel aastatel on tapakaalus sealiha ostu-müügihinnad kõikunud 1,39-1,97 euro vahel," selgitas ta.

2011. aasta oli aga Ekseko jaoks nii hea, et firma kahekordistas kasumit 1,17 miljonilt 2010. aastal 2,37 miljonini 2011. aastal. Kasumi kahekordse kosumise põhjuseks oli sarnaselt aasta hilisema ajaga Euroopas ja Venemaal tõusnud sealiha hind.

Järgnevalt saate vaadata galeriid Ekseko seakasvatuse seinte vahelt: