Kuidas lõpeb ühe auto elu ja algab uus?

Lasnamäel, Kuusakoskis, asub Eesti ainus metalliveski, mis teeb kahe minutiga autost taaskasutatava materjali - täna veel auto, homme juba õllepurk või tanki detail. Suur metalliveski käivitub õhuhäire sarnase undamisega, et teavitada masina käivitumisest platsil töötajaid. Auto tõstetakse veskisse, enne on sellelt eemaldatud kõik vedelikud ja ohtlikud detailid. Suure trumli alt läbi käinuna taovad 70-kilosed haamrid masina väikesteks kängardeks. Kaks minutit ja enne läikiv ja kiiskav raudne suksu on saanud millekski ebamääraseks, halliks ja auravaks.

Eesti suurima vanametallikäitleja Kuusakoski juhatuse esimees Kuldar Suitsu sõnul lammutatakse auto algosadeks ja enamik sellest läheb taaskasutusse. "Kui omanik toob auto lammutusse, siis kontrollime-vormistame autodokumendid ning võtame auto arvelt maha, nii et omanik ei pea selleks isegi ise ARK-i minema. Enne kui auto veskisse läheb, võtame tast välja kõik vedelikud, aku, rattad, osa klaasidest. Siis jahvatatakse ta veskis algosadeks ning hiljem läbivad osad veel mitmeid sorteerimisliine," rääkis Suits. "Sorteerimisel imetakse kõigepealt välja lenduv kraam, sealt edasi juba magneetiline raud, vask, roostevaba teras, alumiinium, plastik, kumm, tekstiil. kõik on omaette kaubad, millel on eraldi väärtus."

Vastavalt tootjavastutuse põhimõttele lasub ka mootorsõidukite tootjatel kohustus vastutada toodetud sõidukite seaduspärase käitlemise eest, et suunata võimalikult palju materjali taaskasutusse ning vähendada tänu sellele loodusreostust ja koormust keskkonnale. ELV direktiivi (End of Life Vehicles Directive) määrus näeb ette, et 1. jaanuarist 2015 peab vähemalt 95% romusõidukite massist olema suunatud taaskasutusse. Selleks, et veenduda jäätmekäitleja võimekuses vastavat taaskasutusprotsenti järjepidevalt pakkuda, tuleb valitsuse määruse kohaselt teha vähemalt kord kolme aasta jooksul katsepurustamisi.

"Katsepurustamise tulemused näitasid, et tänu ainulaadsele suurele metalliveskile suudab Kuusakoski ainsana Eestis pakkuda romusõidukite taaskasutusse suunamist kooskõlas keskkonnanõuetega. Eesti ainus metalliveski suudab ühes tunnis purustada 30-40 romusõidukit. Romudest tulnud õlid jm vedelikud antakse üle ohtlike jäätmete käitlejatele," kinnitas Suits.

Akud, rehvid, klaasid, must ja värviline metall suunatakse taaskasutusse ning kergetest materjalidest toodetakse jäätmekütust.