Alates 2015. aastast, mil ennustati tänavuseks 3,4 protsendist kasvu, on ministeerium majandusprognoosi pidevalt kärpinud.

Tulevaks aastaks ootab ministeerium SKT kasvu 3,1%, mis on 0,1 protsendipunkti kõrgem ennustus kui sügisel.

"Maailma majandus on arenenud positiivses suunas. Nõudlus Eesti tootjate kaupade ja teenuste järele välismaal kasvab ning kasvav nõudlus toetab meie majanduskasvu," ütles rahandusminister Sven Sester ministeeriumi pressiteate vahendusel.

"Eesti ekspordi kasv üllatas ka eelmisel aastal positiivselt, millest võime järeldada, et ka kiiresti kasvavate palkade juures on meie ettevõtted püsinud konkurentsivõimelised," märkis Sester.

Eelmisel kevadel ennustas ministeerium mulluseks majanduskasvuks 2%, tuli 1,6%.

Äsjaavaldatud prognoosi kohaselt kasvab Eesti majandus aastatel 2019-2012 keskmiselt 2,7 protsenti aastas, tuginedes peamiselt ekspordikasvule.

Keskmine palk kasvab rahandusministeeriumi prognoosi kohaselt mulluse 1144 euroga vőrreldes sel aastal 1211 eurole ja järgmisel aastal 1272 eurole, ehk tänavu 2,5% ja järgmisel aastal 2,3%.

Tööpuuduse määraks on ministeeriumi ennustuse kohaselt oodata tänavu 7,8 protsenti ja järgmisel aastal 8,9 protsenti. Eelmisel sügisel oli prognoos madalam, vastavalt 7,2 ja 8,4%.

Ligikaudu kolm aastat kestnud hindade langus on läbi, teatas ministeerium: "Hinnad hakkasid eelmise aasta lõpus jälle kasvama peamiselt nafta ning toidukaupade kallinemise tõttu. Sel aastal püsib inflatsioon 3,3 protsendi juures ning aeglustub järgmisel aastal 2,7 protsendini." Ka tarbijahinnaindeks kasvab uue prognoosi kohaselt tänavu enam kui mulluse prognoosi kohaselt.