Kui suure majanduskriisi eel, buumi ajal, räägiti palju taksojuhtidest, kellest said kinnisvaraarendajad ja -investorid, siis nüüd võib sama seis olla üürikorterite turul. Taksojuhte mõeldi nii otseselt kui kaudselt, kui inimesi, kel valdkonnast teadmised puuduvad, aga nad näevad teenimisvõimalust. Paraku on nende arvutused tihti valed ja ei osata hästi hinnata ka riske.

Airbnb'st on saanud väga oluline äri ning kuna turism saab koroonaviiruse tõttu eriti valusa hoobi, siis nii mõnegi üürikorteri omaniku kaardimajake on ohus. Nende, kelle ärimudeli üheks osaks on pangalaen ja kes ei osanud näha kõige hullemat stsenaariumit selles valdkonnas - üleilmse pandeemia teket.

Jah, võimalik, et need vähesed välis- ja siseturistid, kes majutusasutustes lähiajal peatuvad, valivad pigem Airbnb pinna, sest hotell on ju suurem ohuallikas - rohkem inimesi, rohkem võimalusi viiruse saamiseks. Siiski ei jätku külastajaid kindlasti kõigile samas mahus nagu varem. Kaugeltki mitte.

Pinde arvu oluline kasv

Värskelt täiendatud EASi Visit Estonia poolt kokku koondatud statistika näitab, et kui veel 2017. aastal oli Eestis madalhooajal ehk veebruaris ligi 2000 Airbnb kaudu pakutavat pinda, siis eelmisel aastal oli see kerkinud 3300ni. Kõrgajal ehk juulikuus oli varem pakkuda 3500 pinda, kuid eelmisel suvel juba 5333, seejuures tube 8270. Pindade hulka arvestatakse korterid, majad ja üüritoad. Traditsioonilistes majutuskohtades oli samal ajal saada 24 289 tuba.

Kasvanud on ka Eesti Airbnb pindadel veedetud ööde arv. See on tõusnud suvisel kõrgajal 45 000lt ööbimiselt kahe aastaga 71 000ni. See on siis vaid juulikuu number. Seejuures arvestatakse statistikat siin nii, et näiteks neljaliikmelise pere ööbimine võrdub statistikas ühega.

Visit Estonia on välja arvutanud ka hinnangulise ööbimiste koguarvu üüripindadel. Eeldus on, et reisiseltskonnas oli keskmiselt 2,6 inimest. 2017. aastal oli ööbimiste arv 710 000, aasta hiljem 980 000 ning möödunud aastal juba 1 280 000. Samal ajal on traditsiooniliste majutusettevõtete statistika jäänud 6,5 ja 7 miljoni vahele. Seejuures osa Airbnb kaudu majutuse pakkujatest sisaldub juba ka üldises statistikas (külaliskorterid, kodumajutused, hostelid).

Mis siis juhtuda võib?

Annaks Juhan, et pangalaenuga endale Airbnb korteri ostnud inimesi ei oleks liiga palju või et neil on tagavarad, mis võimaldavad keerulisema aja üle elada. Võib-olla halastavad neile mingil moel ka pangad. Mis aga juhtub, kui korter tuleb müüki panna, tõenäoliselt odavmüüki? Aga kui juhtub, et neid odavaid pindu tuleb turule palju? Siis tõmbab see kaasa ka ülejäänud turuosalised. Kõige hullem on see, et tegelikult ei tea keegi, mis seisus meie üüriturg ses osas on. On ju veel ka need, kes oma äri on üles ehitanud ukrainlaste ja teiste võõrtööliste majutamise peale. Tore äri heal ajal, aga kui ukrainlased tööta jäävad...siis on exceli faili näppides mõtlemisainet küllaga.

Kuidas Airbnb on reageerinud?

Loomulikult ei jälgi suurfirma lihtsalt pealt, kuidas kogu süsteem häiresse läheb. Võib ju ette kujutada, kui palju on broneeringute ära ütlemisi turismimekas Itaalias. Seetõttu on Airbnb kehtestanud korra, mida nad pidevalt täiendavad. Hetkel on erilise kohtlemise osaliseks saamas Hiina mandriosa, Lõuna-Korea ja Itaalia. Sealsete tühistamiste eest Airbnb mingit tasu ei võta ning klient saab oma raha täismahus tagasi. Samal ajal ei pea omanik maksma tasu Airbnb-le. Sama kehtib ka sel juhul, kui külaline on pärit tõsiselt ohustatud paigast ehk siis ülal mainitud piirkondadest.

Samas laieneb see poliitika ka neile, kel on avastatud viirus või kel seda kahtlustatakse, aga kes ei ela või ei paku majutust neis kõrge ohutasemega paikades või kui reisi ei saa ette võtta piirangutest tingituna. Lisaks ka siis, kui lend või maismaa transpordi reis viiruse tõttu ära jäetakse.

Seda, kuidas Airbnb teeb kindlaks, kas inimesel on COVID-19 või tal seda kahtlustatakse, ei ole teada. Ehk teab seda hea lugeja.

Ettevõte rõhutab, et kindlasti tuleks broneeringud viisakalt üles öelda, kui klient tuleb piirkonnast, kus koroonaviirus levib."Oluline on meie kommuuni liikmete tervis," ütlevad nad.

Airbnb on omaette maailm

Airbnb andmetel on USAs ligi 660 000 Airbnb pinda, Prantsusmaal 485 000 ning koroonaviiruse tõttu lukku pandud Itaalias 340 000. Tegemist on meeletu äriga, sest statistika näitab, et keskmiselt tehakse ühes sekundis kuus broneeringut. Üle maailma on neil üle 150 miljoni kasutaja ning keskmine rendihind ühe külastaja kohta oli 2018. aastal 185 dollarit. Pindu on süsteemis kokku üle 7 miljoni ning 2020. aasta jaanuari seisuga oli neid enam kui 100 000 linnas ja 220 riigis. Igal öösel ööbib mõnel Airbnb-s leitaval pinnal 2 miljonit inimest. Seda siis enne koroonakriisi, mis turismile valusa hoobi annab.