Krooni devalveerimine või selle eurost lahtisidumine kahandaks Eesti valuuta väärtust ja teeks Eesti ettevõtete kauba välisturul odavamaks, import samas kallineks, kirjutab Võrumaa Teataja.

ASi Suwem juhataja Kaido Mäesalu ei usu, et krooni devalveerimine Eesti majandusraskustest välja aitaks. „Devalveerimine iseenesest ei puhu majandusele elu sisse, kui ei ole ekspordivõimelist tööstust. See, et kaubad muutuvad odavamaks ja meile tuleb mõni turist rohkem, ei tähenda veel majanduse elavnemist," ütles ta.

„Minu jaoks on vastus üks: ainult kulusid kärpida," ütles Mäesalu.

Rohkem valikuid valitsu­sel tema meelest pole, sest muidu läheb eelarve puudujääk suuremaks kui kolm protsenti sisemajanduse koguproduktist ning lootus ühineda eurotsooniga nihkub taas kaugemale. „Kui euro tuleb 2011. aasta jaanuarist kasutusele, oleme loonud kõik tingimused uueks majandustõusuks," lausus Mäesalu.

„Devalveerimise jutt on igatahes jama!" põrutas Mainori kõrgkooli ette­võtluse instituudi direktor Andres Arrak. „Devalveeri­mine oleks selline vägistamise ehk jõuga probleemide lahendamise ­meetod, mis lajataks kõigile ühe mütsiga."

Tema hinnangul kaotak­sid krooni kursi langetamisel kõige rohkem ­eurodes laenu võtnud inimesed ja ette­võtted. „Just nende olukorra kunstlikku halvendamist ma ei saa soosida," ütles Arrak.

Devalveerimine tooks majandusteadlase sõnul kaasa inflatsioonilaine, sest sisseveetavad kaubad, sealhulgas tooraine, kallineksid. „Tööjõud küll odavneks, aga seda mitte kauaks," lisas Arrak.